Община Пловдив е входирала в Общинския съвет предложението за поемане на дългосрочен дълг в размер до 40 милиона лева. То ще се гласува на 14 юли и ако събере 26 гласа от съветниците ще бъде преведено към Фонда за устойчиви градове и ФЛАГ.

Вносител на предложението е изпълняващият длъжността кмет Величко Родопски, като той предлага кредитът да бъде разделен на две – 30 млн. лева за инфраструктурни проекти и още 10 млн. лева за техника и ремонти на базата на двете общински предприятия „Градини и паркове” и „Чистота”.

Инфраструктурните обекти са четири – пробивът под Водната палата, пробивът „Модър-Царевец”, както и реконструкциите на улиците „Царевец” и „Хаджи Димитър”.

Най-големият проект е този за връзката между „Южен” и „Западен”, чиято стойност е 11,5 млн. лева. Към обекта вече има общински средства, които се усвояват. Ако кредитът бъде гласуван, те ще бъдат прехвърлени към други обекти, като „Даме Груев”, а цялото финансиране  за пробива ще е през заема. Прогнозният период за завършването е до 2023 година.

Вторият обект е пробивът под Водната палата с прогнозна цена от 9 390 000 лева.В мотивите е записано, че за обекта има проектна готовност, като общата дължина е 540 метра, от която 49 метра подлез. Тук прогнозният период за завършването е 2022- 2024 година.

Реконструкцията на улица „Царевец” е със същия времеви диапазон, като нейната стойност е 4,1 млн. лева. В сумата е реконструкцията на улицата от пробива до кръстовището с булевард „Свобода”. Общината изтъква, че на въпросното трасе има проект на ВиК, който ще извърши част от дейностите, като при дублиране, ще отпадне финансов ресурс от страна на Община Пловдив. С други думи, след като от ВиК сложат водопроводите и ремонтират пътното легло, със заема ще се оправят тротоари, велоалеи и осветление.

Последният предложен проект за реконструкцията на „Хаджи Димитър”, за който булевард също има проект.Неговата прогнозна цена е 4,6 млн. лева, като той трябва да бъде завършен до 2024 година.В сумата е заложена подмяна на паважа, тротоарни настилки и пешеходните зони между двете ленти.

Втората част на заема за двете общински предприятия в размер на 10 млн. лева, като има няколко подпроекта. Единият е за 2,45 млн. лева, който включва ремонтиране на и подобряване на материалната база, която се намира на ул. „Даме Груев” 64.

Другият е за 5,75 млн. лева закупуване на нова екологична техника за двете предприятия.В това число са около 40 превозни средства – на метан или ток. Тя са за машинно метене, товарни автомобили с цистерни,почистващи машини, както и три зарядни станции.

Условията по кредита са, че той трябва да бъде усвоен за 36 месеца, но не по-късно от 31.12.2023 година. Гратисният период за погасяване също е 36 месеца, което означава, че заемът ще започне да се изплаща през 2024 година. Той е разделен на 203 равни месечни вноски, които ще се погасяват в следващите 20 години. Осредненият лихвен процент е 0,33% плюс различни такси. Наказателният лихвен процент при просрочена главница е 5%

Зико: Проектите от 40-милионния заем ще се случат, дори да не бъде гласуванПричината е, че сме пловдивчани и не можем да се разберем, заяви кметът на Пловдив