Първи коментар за това оказван ли е натиск върху Живко Коцев направи градският прокурор на София Илиана Кирилова. Тя заяви, че освободеният вече главен секретар на МВР е поискал среща с Борислав Сарафов, след като служители на Антикорупционната комисия влезли в кабинета му. По-късно Коцев сам е предал на разследващите часовника от разпространените в медиите снимки.

Срещата в кабинета на Борислав Сарафов миналата сряда се е състояла по искане на главния секретар на МВР, след като служители на Антикорупционната комисия са влезли в кабинета му, твърди Кирилова.

„Докато е пътувал, е потърсил г-н Сарафов в 9 ч. Той не му е вдигнал телефона. Настоятелно е звънял и след 3-4 минути се е свързал. Г-н Коцев е помолил Сарафов да го приеме, тъй като се случва нещо, което го притеснява и не му е ясно какво е”, коментира градският прокурор на София.

На въпрос в качеството си на какъв Коцев иска среща със Сарафов, Кирилова отговори:  „Живко Коцев в този момент е главен секретар на МВР. Това, което той е казал, че е посетен от КПК, че е притеснен. Главен секретар е и иска среща с главния прокурор. И аз не виждам нищо незаконосъобразно в това. Ние сме провеждали редица работни срещи”, уточни Кирилова.

На срещата при Сарафов, освен Кирилова и Коцев, били и заместникът ѝ Христо Кръстев и шефът на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Кирилова отрече да е оказван натиск на Коцев.

„Нито Сарафов, нито Славчев, нито Христо Кръстев е оказвал натиск върху Коцев. Или, както някой се изрази, да му скачаме по главата. Пред всички нас сподели, че рано сутринта по телефона му е звъннал Стефан Димитров – един от задържаните. Доколкото помня, питал го е какво става. Той не е могъл да му отговори, тъй като не е знаел”, обясни още градският прокурор на София.

След това Коцев е поискал да бъде разпитан по случая с контрабандния канал. По време на разпита му бил осигурен и адвокат, твърди Кирилова. „Г-н Сарафов му каза: „Разчитаме на това, че си дългогодишен служител и че длъжността, която заемаш, предполага, че трябва да бъдеш искрен”, уточни тя за Нова. 

Градският прокурор отказа да разкрие подробности от разследването за контрабандните схеми, но заяви, че часовникът на Коцев от изтеклите снимки е предаден на разследващите.

„След разпита той е поискал да предаде този часовник. Отишъл е до кабинета си, взел си е личната чанта, където е бил ключът за дома му и е предал часовника”, обясни Кирилова. И посочи, че трябва да бъдат направени експертизи, за да се уточни подарък ли е часовникът. Относно снимките с кучето и пачките и дали са част от досъдебното производство градският прокурор каза, че ги е видяла в медиите.

По сигнала на Николай Денков за натиск върху Коцев Кирилова посочи, че все още не е призовавана за разпит от съдията, която разследва главния прокурор. Коцев не беше открит и днес за коментар, но още преди дни беше категоричен - оставката, която подаде, е била под заплаха. Заради тези негови думи започна проверка срещу и.ф. главен секретар Борислав Сарафов.

Припомняме, че Живко Коцев беше уволнен от поста главен секретар на МВР. Това стана след искане на новото правителство към президента Румен Радев. Указът за освобождаването му беше издаден тази сутрин. Това беше първото решение на служебния кабинет на Димитър Главчев, който поиска от президента да прекрати правомощията на Коцев. Всичко това се случва дни след скандала в митниците и разпространените негови снимки с обвиняемите за контрабанда, пране на пари и подкупи Марин и Стефан Димитрови.

Денков: Натискът върху Коцев може да бъде разглеждан като престъплениеТой е подал оставка преди да обясни ситуацията

Снимки показват Коцев в компанията на задържаните при акцията в Агенция "Митници"Те бяха публикувани от разследващия журналист Слави Ангелов

Ангелкова: Познавам Коцев отскоро, не съм се интересувала от работата муТя излезе с позиция след разпространените снимки, на които е в компанията на Коцев

Румен Христов: Има слухове, че Живко Коцев ще бъде включен в листите за изборите

Атанас Атанасов: Коцев е бил заплашван с арест, взели са му телефоните и са го изолиралиКалин Стоянов е бил в дома на посредниците между Паскал и шефката на Митниците, каза още той

Слави Ангелов: Живко Коцев няма място в МВР, но и Калин Стоянов - също!

След сигнала на Денков до Талева: Как замесените коментираха казуса с Живко Коцев

Куче влачи пачки, дирята пак води към главния секретар Живко КоцевДържавните мъже с различна трактовка на новата порция снимки, изтекли в мрежата

Служебният кабинет предложи Живко Коцев да бъде освободенПравителственото решение е прието неприсъствено