Премиерът в оставка Николай Денков сезира прокурор Даниела Талева за евентуално извършено престъпление от и.ф. обвинител номер едно Борислав Сарафов. В съмненията, описани до специалния прокурор, се говори за евентуален натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев. Самият той преди дни подаде оставка, след което я оттегли и заяви, че била подадена под натиск.

Пред Денков Коцев обяснил, че натискът му е оказан на 3 април на среща със Сарафов, градския прокурор на София Илиана Кирилова, заместника ѝ Христо Кръстев, както и с председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. На срещата Коцев твърди, че е бил заплашен, че в противен случай ще бъде обвинен в тежко престъпление и задържан под стража. В дните след това в публичното пространство изтекоха снимки, на които се вижда заснет Коцев с баща и син, сочени за участници в канали за контрабанда.

NOVA потърси всички споменати лица в сигнала на Денков. Първо от Върховния касационен съд заявиха, че такъв сигнал при тях е получен. Предстои да се прецени дали ще бъде препратен на прокурор Талева. От кабинета на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов засега няма официален коментар. В сигнала си Денков заявява, че натискът бил с участието на градския прокурор на София Илиана Кирилова. Тя не беше открита за коментар.

На срещата според Коцев присъствал и заместник градският прокурор Христо Кръстев, който заяви: „Присъствал съм на среща. Но твърденията в сигнала на министър-председателя следва да се установяват не в медиите, а по законовия ред и от компетентния орган”.

На срещата бил и председателят на Антикорупционната комисия Антон Славчев, се твърди в сигнала. В коментар той заяви, че не е оказал натиск върху главния секретар на МВР и не е бил свидетел някой да му е оказвал натиск.

От пресцентъра на МВР обясниха, че Живко Коцев е в болничен.

Междувременно край Министерството на вътрешните работи се проведе протест на гражданско движение БОЕЦ. Недоволните искат оставката на Калин Стоянов, който е номиниран за служебен вътрешен министър.

Служители на МВР също излязоха на мълчалив протест, за да изразят подкрепата си към Стоянов. Те предпочитат той да запази поста си. Самият министър слезе при хората, като заяви, че няма да позволи да му се оказва натиск.

„Искам да знаят – докато аз съм министър, няма да позволя, който и да било, да ми нарежда кой, къде и на какъв пост да бъде поставян определен човек”, посочи Стоянов.