Един от най-обсъжданите претенденти за кметския стол в Пловдив Георги Стаменов бе обвинен в „апартаментгейт“ само ден след номинационните събрания на ГЕРБ, на които 208 членове на партията дадоха подкрепата си за неговата кандидатура.

Според пловдивски новинарски сайт настоящият кмет на район „Централен“ е придобил имот преди 2 години, ала едва сега „узаконява“ неговия статут. Наш репортер потърси за коментар Стаменов по така отправените медийни обвинения.

Райкметът обясни, че наистина е закупил имот през 2018 година на кредит, както и че няма абсолютно нищо нередно в документация. Той обясни, че дори се е похвалил преди няколко месеца пред пресата, тъй като изпитва радост, че семейството му най-накрая има свой собствен дом.

„Като всяко едно младо семейство, решихме, че трябва да имаме свой дом. През изминалата година със съпругата ми имахме възможност да си закупим жилище, като за целта изтеглихме банков кредит. Стойността, на която сме го придобили е 95 хил. лева. Харесахме го по обява в интернет и го придобихме от физическо лице, което не живее в Пловдив. Това жилище е едно-единствено за нас двамата и двете ни деца. През следващите 20 години този имот е собственост на банката, а ние ежемесечно погасяваме вноските“, обясни Стаменов.

По отношение на казуса с документите и заповедта за „преустройство и обединяване“, той обясни, че е получил имота с полуразрушени прегради в такова състояние, което е изисквало довършителни работи и ремонт, и съответно е предприел всички законови процедури, за да реализира това и то в условията на изрядна документация.

„Към момента на закупуване жилищата се водиха два имота по 40 и няколко квадрата, ала между имотите имаше просто две врати с празно пространство. Съответно, както се изисква по закон, подадохме необходимите документи, беше издадено строително разрешение  за обединение на два обекта в един. Извърших необходимия ремонт, а след това имотът беше въведен в експлоатация. Затова си позволих обединението на този имот, за да може реалността да отговаря на документите, въпреки че в крайна сметка не е задължително да правя това. В момента разполагаме с едно основно жилище, което се води 89 кв.м. и е декларирано в имотната декларация, която съм подал. Аз съм човек, който винаги спазва закона и не съм се отклонявал от това си правило. Очевидно, когато човек е изряден, това е повод да бъде атакуван“, посочи Стаменов.

По отношение на имотната декларация и допълнения към нея, Стаменов потвърди, че такова е имало, тъй като е пропуснал да отбележи, че заедно с имота, както при всяка собственост се водят идеални части от земята под сградата, а именно 2/23.

На въпрос как си обяснява подобни публикации, той посочи, че очевидно атаката е целева заради предизборните политически единоборства.

„Разбирам, че в навечерието на изборите, определени медии, които са близки до определени политически лица и партии, изпитват силно желание за нещо сензационно, но тази новина е стара. Давах интервю преди около половин година и бях съобщил официално за новата ни придобивка“, обясни Стаменов.

Той коментира, че в момента е в съдебни дела с пловдивската медия, която е публикувала настоящата статия, поради предни опити за опетняване на името му.

„Съдът ще реши дали е имало опетняване на името или клевета. Не смятам да го коментирам, но считам, че всеки един човек трябва да защитава името и авторитета си и когато има явни провокации и неверни твърдения, да излиза смело с лицето и името си и да обясни каква е истината", посочи Стаменов.

В заключението на медийната статия, която обвинява Стаменов в „апартаментгейт“, се казва, че редакцията „в момента събира още доказателства около скандала“ и предупреждават „Очаквайте още публикации по тази и други противоречиви теми, свързани с кмета на район "Централен" Георги Стаменов“. 

„Не се и съмнявам, че ще пуснат и други статии. Аз искам да им благодаря, защото тези статии дават възможност, хората да четат, да размишляват и да разберат, че само истината и само закона ни дава свобода и правото да продължим да работим така. Номинацията за мен е по-скоро оценка за работата, която съм извършил през последните 4 години. Атаките срещу мен също намирам като оценка, че явно съм човек, който работи и е разпознаваем и очевидно провокирам нечии чувства“, коментира районният кмет на "Централен".