Балотаж между Иван Тотев и Славчо Атанасов се очаква в Пловдив. На първи тур 23 % подкрепят сегашния кмет, 21 % заявяват, че ще гласуват за  Славчо Атанасов. При очаквания балотаж – Атанасов бие Тотев с 33 на 27 %. Това стана ясно от изследване на общественото мнение в навечерието на изборите, поръчано и финансирано от немско-българското сдружение „Инфраню – България“ и проведено от „Галъп интернешънъл болкан“.

Неправителствената организация „Инфраню“ следи от години политическите процеси и у нас, и от 2007 г. наблюдава картината в Пловдив, съобщиха на пресконференция днес в БТА днес Детлеф Кухенбекер- комисар-координатор на „Инфраню“ за България и един от активните му български представители проф. Кръстьо Петков. Кухенбекер е водещ специалист в сферата на политическите и бизнес консултации. Председател на „Инфраню“ е д-р Лотар Демезие – политикът, подписал договора за обединението на Германия с Хелмут Кол. Демезие е смятан и за духовен баща на Ангела Меркел, започнала кариерата си като говорител именно на правителството му.

Трета след Тотев /23%/  и Атанасов /21% / е Дани Каназирева с 10 % подкрепа, а с по 4 % са подкрепения от реформаторите Здравко Димитров и кандидатът на БСП Георги Гергов. С по около процент остават Кандидатът на АБВ Георги Илчев и на „Атака“ Павел Шопов.

В навечерието на изборите листата на ГЕРБ за общински съветници води с 26 % заявена подкрепа, втора е листата съветници на коалицията на Славчо Атанасов, която избират 14 %. БСП и „Съюз за Пловдив“ на Дани Каназирена са с по 8 % декларирана подкрепа.

При Славчо Атанасов се наблюдава повече мажоритарна, личностна подкрепа, идваща от различни електорални групи. Той печели повече предпочитания сред висшистите, докато Иван Тотев – сред хората с по-високи доходи. Листата на Славчо Атанасов също има силно мажоритарно присъстиве, което й дава „бонус“ , посочват от Галъп.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg