По-малко от три месеца преди битката за стола на Иван Тотев вече са ясни двамата фаворити, на които се дава най-голям шанс  за победа. След като първо Славчо Атанасов бе издигнат от патриотите, ГЕРБ побърза да обяви номинацията си за Пловдив в лицето на Здравко Димитров.

Въпреки че се очаква ГЕРБ да бие без проблеми в София, Бургас, Варна  и Стара Загора,  Бойко Борисов реши да покажа първо кандидатът си за Пловдив и да сложи край на мистиката около  него.

 Социолози и политически анализатори вече предричат сигурен балотаж между двамата, но кои ще са другите играчи, които биха могли да разместят картите?

На първо място трябва да се посочи Дани Каназирева . Въпреки че тя започна агресивната си кампания за местните избори още в началото на годината, до този момент тя не се е включила официално в надпреварата. Предвид стила на лидера на Съюз за Пловдив, вероятно тя ще го направи на помпозно събитие в началото на септември. При всички положения тя отново може да се утвърди на третата позиция, макар да дава заявки за балотаж.

Най-голямата въпросителна остана тази с кандидатурата на БСП. Чак на 7 септември ще бъде излъчена номинацията на социалистите, като тя трябва да се утвърди и от „Позитано 20”. Засега фаворит е Николай Радев, който спечели най-много номинации на партийните събрания под тепетата. Макар сред червените структури да се говори, че има голям шанс да се издигне силна гражданска квота, това едва ли ще се случи. Вече няколко пъти Георги Гергов заяви, че БСП ще излезе с твърд партиен кандидат. Всичко това води до директора на Английската гимназия, който е най-одобряваната фигура под тепетата от червения електорат.  Целта пред БСП и Радев ще бъде да си върнат третото място, а това  да бъде подплатено с по-масирано присъствие в Общинския съвет.

Новият играч на местните избори „Демократична България” също може да се надява на сериозна подкрепа. Обединението между ДСБ и „Да, България” вероятно ще обере десния избирател, който не подкрепя ГЕРБ.  На последния вот Здравко Димитров бе подкрепен от  реформаторите, като резултатът им бе по-силен от този на БСП.   Очаква се до седмица да бъде ясен кой ще е кандидатът им за кмет.  Още преди година от ДСБ номинираха Йордан Иванов за поста, но все още двете основни формации в Демократична  България не са взели решение дали ще е той. Самият той заяви, че не е абониран за този пост и субектите в дясното обединение търсят най-подходящата кандидатура за кмет на града.

Интересно е дали ДПС ще излезе с кандидат за кмет на Пловдив. На последните местни избори те нямаха кандидат, като дори не успяха да вкарат общински съветник под тепетата.  Последният кандидат от Движението за права и свободи бе Петя Раева през 2011-а, която завърши на пето място, но успя да вкара трима душа в ОбС, преди да настъпи фиаското от 2015-а.

Друга парламентарно представена формация в лицето на „Воля” също се очаква да има кандидат. Най-вероятно градският лидер на пловдивската организация – Сузана Николова ще се включи в борбата. Надеждите й ще са отново да се върне в местния парламент, където бе зам.-председател на ОбС от квотата на ГЕРБ преди два мандата.

Другите кандидати, които бяха обявени до този момент са Николай Иванов от една от многото социалдемократически партии у нас, както и Георги Гюлеметов от „Възраждане”.

Интересно е и дали Кауза Пловдив ще играе отново със самостоятелен кандидат-кмет, тъй като на последните избори лицето на партията Георги Титюков стигна до балотаж за район Централен. Сега най-вероятно местната формация ще има собствена кандидатура, а освен Титюков, другият спряган кандидат е олимпийският шампион Николай Бухалов, който е общински съветник