Драматичен пленум се очаква днес на "Позитано" 20. Националният съвет на БСП ще се събере  за първи път след предсрочните избори на 11 юли. Той трябва да анализира представянето на партията на вота, но и да даде мандат на ръководството за воденето на разговорите с „Има такъв народ“ за подкрепа или не на бъдещото правителство. Затова и заседанието ще е в разширен състав - с участието на парламентарната група и коалиционните партньори.

Лидерът Корнелия Нинова определи резултата като "първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство" с ИТН.

Националният съвет на БСП обаче трябва колективно да приеме съвместна позиция относно приоритетите за водене на преговори с парламентарно представените партии и политическите действия при евентуално възлагане на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Социалистите са категорични, че няма да отстъпят от своите приоритети за едно бъдещо управление, сред които е причисляването на пенсиите:

"Ние настояваме това да стане бързо, сега с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Не сме по Македония и Истанбулската конвенция", каза Нинова.

В дневния ред на пленума се предвижда да бъде представен и доклад за резултатите от парламентарните избори, както и анализ на кампанията и мерки за действия, които е необходимо да предприеме левицата. Темата за евентуалната оставка на лидера Корнелия Нинова не е включена в дневния ред.