По традиция преди избори се демонстрира оптимизъм, но аз съм разтревожен, защото партиите втора година не успяват да изпълнят основната си функция – да материализират желанията и волята на хората. Това заяви в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев по повод новите предсрочни избори.

,,Партиите не успяват, защото не могат да сформират устойчиво управление, което да формира тези политики, които са обещали на хората. Това означава, че партиите не изпълняват волята на народа и утре някой ще каже, че са безсмислени. И може би парламентарната демокрация не е изобщо добър модел на управление, или пък демокрацията като цяло. Пети избори за две години е много сериозно предизвикателство за демокрацията. Ако и след новите избори не направим нищо, има опасност всички да станем излишни и ненужни'', каза още той.

,,За предстоящите избори ще се опитаме да бъдем позитивни и прагматични. Ще търсим политическата формула, която ще направи възможно сформирането на парламентарно мнозинство в следващото Народно събрание'', допълни Дончев.

Той разкритикува поведението на политическите сили и подчерта, че технологията на отрицание се явява причина на несъществуването на партии.

Тази война на буквите – едната абревиатура срещу другата абревиатура, не води до нищо добро, поясни Томислав Дончев.

На въпрос за евентуална коалиця с БСП, той коментира, че е скептичен за партньорство със социалистите, тъй като имат сериозни различия.

,,Но приемам тезата, че трябва да деескалираме напрежението между партиите и е разумно да попитаме структурите ни какво мислим по този въпрос. Безспорно има промяна в БСП'', уточни Дончев.

По темата с референдума за президентска република депутатът посочи, че тук става дума за цялостно преосноваване на републиката, което му се струва "невъзможно" и "неподходящо".

На питане какво трябва да се случи, за да има редовен кабинет в рамките на следващия парламент, Дончев отвърна, че е необходимо повече мъдрост, толерантност и търпение, но не и съгласие на всяка цена, ако не е зададена ясна посока.