До 2023 пенсионерите ще могат да избират дали да им изчисляват пенсиите по новата или старата формула.

След това само по новата, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти в парламента.

Припомняме, че преди няколко дни премиерът привика социалният министър за пенсиите и заяви, че никой няма да бъде ощетен.

Петков тогава уточни, че с експертите ще бъде продължен разговорът, за да се изпълни поръчението на премиера. 

След публикуван преди дни предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997-1999 г. стана ясно, че половината от 68 881 българи, които ще станат пенсионери тази година, ще почерпят, но почти една трета ще ругаят. Така изглежда ситуацията след влизането в сила на новата формула за изчисляване на индивидуалния коефициент за отпуснатите след 2018 г. пенсии.

Премиерът привика Петков за пенсиите: Няма да ощетим никого!Социалният министър продължава разговорите за реформата


От НОИ сметнаха какъв ще бъде ефектът от отпадането на дохода за периода 1997-1999 г., съгласно промяната в пенсионното законодателство от началото на 2019 г. Новата формула поставя в неизгодна ситуация хората, които са получавали високи заплати преди 2000 г.

Изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на индивидуалния коефициент води до увеличение в размера на коефициента за 56,8 на сто от обхванатите в анализа, без промяна остават размерите на 11,9 на сто, а при 31,3 на сто се получава намаление. Очаква се в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява, анализират от НОИ.

Новата формула за пенсиите: Половината ще почерпят, всеки трети ужиленПромяната засяга 68 хиляди българи, които тази година спират да работят