Социалният министър Бисер Петков каза след среща при премиера Бойко Борисов, че волята на министър-председателя по темата за промените в пенсионната формула, е да не се допуска ощетяване на нито един човек.

Петков допълни, че с експертите ще бъде продължен разговорът, за да се изпълни поръчението на премиера. Вчера беше публикуван предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997-1999 год. Той е правен на база симулация за бъдещите пенсионери.

Новата формула за пенсиите: Половината ще почерпят, всеки трети ужиленПромяната засяга 68 хиляди българи, които тази година спират да работят


По думите на министър Петков данните показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60 процента от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите, което ще е в рамките на до 5%.

Той припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии. Това обаче провокира дискусии сред обществеността, което предизвика премира да го привика на спешна сутрешна среща при него.

"Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер", обеща вицепремиерът Томислав Дончев. Той подчерта, че и тази година правителството ще отпусне 53 млн. лв.

"За да няма ощетени, ще се смятат пенсиите и по старата и по новата пенсия. И ще се вземе по-благоприятният размер", обясни шефът на НОИ Ивайло Иванов.