ГЕРБ е подкрепяла законопроекти на Българската социалистическа партия, но няма да бъде видяна в коалиция с нея. Това заяви в Русе председателят на парламентарната група на ГЕРБ в 48-ото Народно събрание Десислава Атанасова.

„С всички от политическите партии в 48-ия парламент по различни теми сме работили в общи мнозинства, някои ги наричат плаващи мнозинства, но в крайна сметка сме се стремили да вземаме решения, които са в полза на хората. Когато водещо е, например, подкрепата - безплатни учебници – идея на БСП, която ние подкрепихме и този законопроект стана факт. Когато касае минималната работна заплата... инфлацията е огромна, над 20%, хората със заплата от 700 лв. много трудно биха издържали, ако тя не бъде увеличена. Решението за въвеждане на възможност, избирателят как да гласува – дали с хартиена бюлетина или на машина, отново взето в партньорство с БСП, но и с други партии. Много такива решения от ежедневната работа на парламента. Това обаче не означава коалиция, в никакъв случай. Аз не мисля, че някога ГЕРБ може да бъде видяна в коалиция с БСП“, каза още Атанасова.

Според нея с намаляването на електоралната подкрепа към БСП, "тя всъщност не е лявата партия на България“.

„Лявата партия на България вероятно вече е „Продължаваме промяната“, защото то е популизъм. Включително и при гласуване на закона за удължаване на действие на държавния бюджет беше показателен и слава Богу, че здравите сили на разума в 48-ия парламент ГЕРБ, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“ не позволиха държавата ни да затъне още повече, защото от ден първи на това Народно събрание „Продължаваме промяната“ тикаха държавата към предсрочни избори. Това им беше целта“, коментира още Десислава Атанасова.

Тя изтъкна, че цената на новите избори ще я платят отново българските граждани и напомни, че вотът ще струва над 87 млн. лв, предаде БНТ.

„Последната социология от вчера дава 10% преднина на ГЕРБ пред вторите. В този смисъл за тези 2 години стана ясно, че всички, които уж ни чегъртаха, са извън първите места в класацията по доверие. Единственото важно сега е хората да избират. Тези, които са избрани, са такива с вота на избиращия, т.е. този, който избира, работодателят, българският народ, трябва да има по-високи изисквания към тези, които го представляват“, заяви още Атанасова.