Не знам дали волно или неволно, но тези изявления направо лъжат хората за какво става дума. Това са средства, които фирмите са казали, че са готови да инвестират може би с някакво съфинансиране от страна на държавата в бъдеще, когато бъде открита процедура за кандидатстване.

Това обяви премиерът Николай Денков в отговор на извънреден брифинг на депутати от ГЕРБ. Те твърдят, че 1,760 млрд. евро „са дадени на фирми, които никой не знае откъде и кога дойдоха, как са участвали на търг и защо са били избрани. Това не е скандал. Това е международен скандал!“, коментира Делян Добрев. Той изброи някои от въпросните компании, сред които според него има и фантоми. "Надявам се компетентните органи да се самосезират, защото виждате за какви неща става въпрос", заяви още той.

Пресконференцията на ГЕРБ бе по повод териториалните планове за справедлив преход за въглищните региони. Правителството трябва да ги внесе в Брюксел до края на този месец. По тях България очаква 2 млрд. лева от ЕС, парите са за Перник, Кюстендил и Стара Загора.

Още на 15 август беше отворена т.нар. процедура за заявяване на намерения за всички, които се интересуват. Това е изискване на Европейската комисия, което трябваше да покаже има ли желание от фирми да инвестират в тези региони. Тези, които са се включили и са показали, че искат да инвестират в тези региони и да отворят работни места, те са включени в работните списъци, обясни още премиерът.

Има няколко неща, които не са верни. Първо, програмите тепърва ще се отварят за кандидатстване. Това ще стане догодина. Второ, тук не става дума за пари, които тези фирми ще получат, а за инвестиции, които трябва да се направят от тях, може би със съфинансиране в тези региони, за да се осигурят работни места, добави още акад. Николай Денков пред журналисти.