Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Очакваме всички представители на сектора в сряда в 18 ч. за да продължим разговора и да финализираме споразумението. Това заяви министър-председателят Николай Денков на съвместен брифинг с министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерсия съвет. 

„Целта е ясна – максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г. Всеки ден в протести забавя тази възможност, която могат да получат”, допълни той.

Премиерът посочи най-важните точки в проектомеморандума, с който призовава българските производители да се върнат на масата за преговори:

1. По отношение на законодателните промени, които сектора очаква, земеделците имат пълната подкрепа на правителството. Исканията им са справедливи. Подготвят се седем законопроекта, пет от тях ще бъдат представени за обществено обсъждане през февруари и март.
2. Правителството ще преговаря с ЕК, заедно със земеделските производители, по исканията им за облекчаване на новите изисквания.
3. Подкрепяме производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България.

„Готови сме да приложим опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати, за да ускорим процеса и стопанствата да получат допълнителни субсидии съвсем скоро”, каза Денков.

 

 

Снимка: БНТ