Лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева застъпи няколко наболели за пловдивчани проблеми в интервю. Ето какво каза тя:

Защо от десетилетия не могат да се наложат редът и сигурността в етническите махали на Пловдив, които са се превърнали в истински гета?

В гетата цари пълна анархия, защото в тях не се прилага законът. Много хора питат кога и у нас ще стане като в Румъния. Както каза и бившият румънски министър на правосъдието Моника Маковей, не ни трябва промяна в конституцията, трябва ни прилагане на действащото законодателство. Защото закони имаме, но няма воля те да се налагат.

Беззаконието в гетата е умишлено, властта е подарена на местни мутри, които уреждат гласове за изборите. Това е цялата схема.

Всички виждаме как преди избори се използват общински и държавни фирми, като ВиК например, да чистят мазетата на блоковете в махалите, за да се печелят гласовете там. На хората от гетата директно се заявява, ако спечелим, няма да ви бутаме къщите, но ако дойдат другите, те ще ви ги съборят. Не е ли факт безконтролната продажба на цигари без бандерол там? Тези квартали трябва да станат като всички други квартали – с правила и контрол.

Толкова ли са важни тези гласове от гетата?

В Пловдив се намира една от най-големите махали с етническо малцинство на Балканския полуостров. До този момент няма кмет на града, който да е независим от ромските гласове. И Чомаков, и Славчо Атанасов, и към момента Тотев разчитат на гласовете от гетата, не само за да дойдат на власт, но и после в Общинския съвет, за да прокарват своите решения.

Продължава ли това договаряне под масата с бароните от гетата, според Вас?

Разбира се. Аз отсега ще Ви кажа, какво ще стане в навечерието на тези местни избори. Проформа малко преди вота ще бъдат бутнати две-три постройки в Аджисан махала, в Столипиново, в Шекер махала, колкото да се хвърли прах в очите на пловдивчани. Ето, ние вече спазваме закона. Ще се направи, за да се привлече т.нар. антиромски вот и гражданите отново да бъдат подведени. Само че пловдивчани трябва да знаят, че интересите на Пловдив вече са договорени и продадени. Разбирателството вече е постигнато.

Толкова рано преди изборите?

Сделката е сключена отдавна, още през февруари, когато в Панаира се учреди новата ромска партия Движение за благоденствие и възход. Тя изцяло ще обслужи онези, които сега управляват Пловдив. Още тогава интересите на Пловдив бяха спазарени и продадени. За повечето наши съграждани не е тайна също, че към 17 часа в деня на вота се отива с парите край ромските секции и в края на гласуването окончателно се накланят везните към този който плаща.

Но искам да кажа нещо много важно – ние не делим хората по етнически признак. Законът е еднакъв за всички. Както шумните рождени дни на Античния театър, така и ромските сватби в гетата трябва да спазват обществения ред. Без компромиси!

 

До момента никой не е поискал да приложи закона и да въведе ред. Казах вече каква е причината – това е цената за купуването на едро на гласове и за осигуряване на мнозинства в Общинския съвет. Никой не си задва въпроса как така ДПС винаги е във властта, без никога да са печелили избори в Пловдив. И при Иван Тотев Пловдив се сдоби със заместник-кметове от ДПС в районите „Централен“ и „Северен“?

Така ли става „отблагодаряването“ за изборните услуги и следизборното „разбирателство“?

Ето ви примерите. Първият съветник от ДПС е председател на фондация „Рома 1995“ и за куриоз е избран в комисията по конфликт на интереси. Общинският съвет избра точно него, за да му плати 750 000 лева за извозването на няколко деца до училища извън квартала. Можеше и общината да свърши това, но тогава съветникът от ДПС нямаше получи парите. Още 390 хиляди се озоваха в ръцете на същия съветник по проекта „Образование – равен старт за всички“, вместо да отидат в училище „Панайот Волов“, където се реализират дейностите. Като бонус корпоративното мнозинство в Общинския съвет предостави на фондацията и помещения на ул. „Елба“ само за 50 стотинки на квадрат.

Вторият съветник от ДПС получи бивша общинска детска градина с площ от 5дка в „Столипиново“ отново за 50 стотинки на квадрат. Същият съветник беше построил незаконно фитнес в този имот, но вместо да бъде санкциониран, получи още един подарък. В момента в бившата детска градина се организират сватби. Всеки друг пловдивчанин щеше да бъде сериозно наказан за такова нарушение. Така се купува мнозинство.

Абсолютно същите бяха схемите и при Славчо Атанасов, и при Иван Чомаков.

Как „Съюз за Пловдив“ ще избяга от тази клопка?

Най-важното е да сложим край на мръсните и срамни коалиции, които разпределят властта зад гърба на пловдивчани. „Съюз за Пловдив“ е сигурно единствената организация, която никога не се е договаряла в гетата и затова нямаме нито един глас там. С представители на малцинствата ще разговаряме, само когато става въпрос за прилагането на закона и за образование.

С цялата си отговорност заявавам, че при успех на „Съюз за Пловдив“ ще съм абсолютно безкомпромисна в налагането на закона и реда, в изчистването на черните дупки на Пловдив. Ще дам нужното спокойствие и сигурност на пловдивчани, които живеят и в „Изгрев“, и в район „Северен“, и в „Централен“, където са големите гета. Да не говорим за района около „Скобелева майка“ с денонощната проституция и особено около Централна гара, където хората си ограждат имотите с бодлива тел срещу криминалните набези и търговият с плът.

Казват, че е невъзможно да се почистят махалите. Непосилно ли е това за местната власт?

Няма нищо невъзможно. Както можем да спазваме правилата, щом минем границите и стъпим в чужбина, така можем да ги спазваме и тук. Просто санкциите трябва да се налагат безкомпромисно и на всички. Като юрист Ви казвам, че санкцията освен наказанелен има и превантивен характер. Санкцията има възпитателен характер. Когато се налага, тя възпитава не само пряко санкционирания, но и останалите членове на обществото. Нека приложим и тук „теорията на счупените стъкла“, която се прилага с успех от всички цивилизовани държави. Когато в един квартал един прозорец бъде счупен и остане непоправен, той създава чувство за несигурност и липса на правила. Скоро и останалите прозорци ще бъдат счупени, кварталът ще се замърсява, беззаконието ще царува.

Очевидно е, че МВР не се справя в тези махали. Как тогава Вие ще можете?

Нито общината, нито МВР поотделно могат да се справят с дребните кражби, с битовата престъпност, с вандалските прояви. Смятам, че в Пловдив липсва нормална и ефикасна комуникация между органите на МВР и общинската администрация. В цял свят полиция и местна власт действат ръка за ръка, те са естествени съюзници. Трябва да си взаимодействат, да работят в синхрон.

Затова „Съюз за Пловдив“ иска да успее тези местни избори, за да покажем друг модел на поведение и да дадем на града изцяло нов модел на управление. Прилагане за закона, установяване на видеонаблюдение, организиране на патрули, безкомпромисно налагане на санкции, работещо осветление, поддържане на чистотата - това искат пловдивчани. Пловдивчани заслужават управление, което действа в техен интерес, а не се договаря зад гърба им.

Още новини четете ТУК