Кандидатът за кмет от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева единствена от всички поканени претенденти за поста взе участие в дискусията за настоящето и бъдещето на Зеления град с представители на научно-техническите съюзи по лесотехника и с ландшафтните архитекти.

Пред участниците в срещата Дани Каназирева изрази своето несъгласие с недопустимото състоянието на парковете и междублоковите пространства, в които зеленината е далеч под европейската норма от минимум 20 квадратни метра на жител.

Градът ни се презастроява, раздават се хаотично строителни разрешения, унищожават се и малкото останали зелени площи в районите, категорична е Каназирева.

Всъщност всеки от нас сам вижда какво е състоянието на зелените площи в града, без да се нуждае от статистика. През последните години не е създаден нито един нов парк, а  старите извън центъра не се поддържат редовно. Срещу неоправдано големи средства пред последните два мандата от 8 години, бяха обновени само четири парка. Въпреки че проектът за реконструкция на Дондуковата градина беше разработен със средства, дарени от бизнеса, той така и не се реализира. В сферата на празните обещания остана и проектът за парк в „Тракия“ до паметника Хан Крум, подготвен още преди 6-7 години.

Тотално изоставен е парк „Отдих и култура“, както и Царският остров от западната страна на Гребния канал. Безспорно най-занемарени са зелените площи между блоковете в кварталите, където хората живеят.

Община Пловдив вече няма и собствен разсадник. През 2006г. двата й разсадника – на Цариградско и на Рогошко шосе, бяха апортирани в капитала на смесеното дружество „Пълдин туринвест“ с цел приватизацията на „Международен панаир - Пловдив“ АД от бизнесмена Георги Гергов. Така че предприятието се снабдява с фиданки и декоративни храсти чрез обществени поръчки, което оскъпява залесителната му дейност.

Тогава не е чудно, че Пловдив е на челните места в Европа по замърсяване с фини прахови частици.

При бюджет от 30 милиона лева годишно за почистването на града, неоправдано е улиците да не се мият основно, а още 7 милион за зеленина, също не дават видими резултати. Ако не спрем тази тенденция постепенно ще изгубим и малко останалата зеленина, която е единствената филтрация на въздуха, който дишаме и ние, и децата ни.

Каназирева счита, че: 1. Задължително трябва да заработи реално, а не формално Експертен съвет по зелената система от озеленители, ландшафтни архитекти и инженери.  На второ място - озеленяване на кварталните градинки и поддържане на зеленината в междублоковите пространства и паркове 3. Налагане на строг контрол на инвестиционните проекти и тяхното изпълнение със задължително изискване за озеленяване. 4. Бърза реакция на „Градини и паркове“ на сигнали на граждани за опасни клони или за застрашени от вандалски посегателства дървета. 5. Възстановяване на статута на общинските разсадници. 6. Изграждане на нови паркове и места за отдих. 6. Спиране на хаотичната продажба на имотите на града ни и раздаването без мисъл на строителни разрешения. Спиране изсичането и унищожаването на зеленината в града ни. 7. Почистване и компететно залесяване на тепетата и алеите покрай река Марица – символите на града ни.

Дани Каназирева днес подписа Меморандума на лесотехниците и ландшафтните специалисти за превръщането на Пловдив във „Вечнозелен град“. Тя застава и зад искането да се наложи мораториум върху преотреждането на  зелени площи до достигане на нормативния минимум от 20 кв.м на човек.

Дискусията се проведе на 09 октомври в Дома на науката и техниката – Пловдив.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg