По-малко от денонощие преди тежкия пленум, на който червените ще подредят листата си, отношенията между бившия лидер и президент на ПЕС Сергей Станишев и настоящия председател на червените Корнелия Нинова са на точка на замръзване. Възможно е дори дългоочакваната среща между двамата да се провали. Очакваше се Нинова и Станишев да разговарят днес, за да се опитат да изгладят различията си.

 Нинова вече няколко пъти обяви, че не вижда мястото на президента на европейските социалисти сред кандидатите на червените за евроизборите на 26 май. Преди пленума обаче двамата трябваше да се видят.

По информация на TrafficNews.bg Нинова поканила Станишев на среща само минути преди да обяви решението си за това кои са 16-те имена за изборите. Първото вече е ясно - Елена Йончева е водач. Действията на Нинова се тълкуват като тотален отказ за диалог с президента на ПЕС, разказват приближени дo него.

Какво ще става с листата на БСП до неделя? Само Нинова знае!От наредени имена в четвъртък, ден преди пленума, червените се готвят за директен избор

По тази причина самият Станишев може изобщо да не се отзове на поканата, която се тълкува като чисто формална. Нинова събира изпълнителното бюро на партията в неделя в 09.00, а два часа по-късно започва заседанието на пленума. Лидерът на БСП има две опции - да заложи на готова листа или да пристъпи към директно гласуване от пленума на всички номинирани за евродепутати. Решението ще разбере първо тясно партийното ръководство, а после ще бъде обявено и пред Националния съвет, който има последната дума.