По всички личи, че до 09:00 часа в неделя само лидерът на БСП Корнелия Нинова и най-близките й ще знаят какво ще се случи с листата на червените. Националният съвет на партията се събира в 11 часа на "Позитано 20", за да нареди останалите 16 кандидати за евродепутати, водачът вече е определен – Елена Йончева.

Преди да влезе на пленум обаче Нинова събира тясното ръководство на партията – Изпълнителното бюро. Там тя ще каже как вижда явяването на евровота в имена. Само ден преди пленума обаче членовете на Националния съвет не знаят дали председателят им ще предложи готова листа или ще пусне всички номинирани на директно гласуване от пленума, който е от 180 души.

Една част от членовете на ръководството твърдят, че Нинова ще представи готова листа, която първо ще даде на Изпълнителното бюро, само два часа преди пленума.

"Ще има елемент на изненада", прогнозират запознати пред TrafficNews. Част от изненадите може да се окажи включването на Янаки Стоилов в избираемите места. Други залагат, че като мост между нейните хора и вътрешната опозиция тя ще сложи Явор Гечев. Той е един от най-опитните депутати в парламентарната група и се брои към редиците на опозицията в партията.

В избираемата зона, при подредба на листата от Нинова, вероятно ще бъде още Деница Златева, международен секретар на партията, както и станалият известен като 15/15 евродепутат Момчил Неков.

От средата на седмицата лидерът на БСП Корнелия Нинова води активни разговори. Такива по информация на TrafficNews са подготвяни и с лидера на ПЕС Сергей Станишев, с когото Нинова влезе в остър конфликт като заяви, че той няма място в листата. Разочарован останал и Петър Курумбашев, на когото било отредено задно място.

Според друга част от партията вариантът с готовата листа отпаднал в петък, именно след тези разговори. Така на практика Нинова може да пусне всички номинирани, които не си направят отвод, на директно гласуване от пленума.

Тогава имената ще бъдат подредени по вишегласие чрез тайно гласуване. Тогава сред кандидатите има шанс да попаднат и неочаквани имена, както и хора, които никак не са близки с Нинова.

"Само Нинова знае", е най-честата фраза, с която червените отговорят какво ще стане в неделя в 11 часа. 

Снимка: Руслан Йорданов