БСП обвиниха ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов за проблемите при изчисляването на пенсиите.

Според червените новият начин на изчисляване на пенсиите, който влиза в сила от началото на тази година, е приет на две стъпки, по време на две правителства на Борисов. "През 2015 година беше приета пенсионната реформа "Калфин".

"Тази мъка започна тогава – при управлението на "Борисов 2" с АБВ. Тогава те приеха при изчисляването на осигурителния доход ще се взима само периода от 1996 нататък", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По нейни думи промените в пенсионните правила са продължили и в кабинета "Борисов 3", като тогава е прието при изчисляването на пенсиите да не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г.

Днес премиерът Бойко Борисов събра социалния министър Бисер Петков, шефа на НОИ Ивайло Иванов и синдикати. Причината – излязла информация, че новата формула за изчисляване на пенсиите ще ощети близо една трета от новите пенсионери, които ако тя остане факт, че щи амт по-ниски доходи, отколкото по старата формула. Борисов настоя да няма нито един ощетен пенсионер и така вероятно ще се запазят и двете формули.

Премиерът привика Петков за пенсиите: Няма да ощетим никого!Социалният министър продължава разговорите за реформата

"Ние премиерско-волева република ли сме? Ако искат да правят нещо, то това зависи от волята на това мнозинство в парламента. Необходими са промени в Кодекса за социално осигуряване", допълни още Нинова.