Ако управляващите приемат ветото на президента за ИК, ще преразгледаме решението си за напускане на парламента, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ако управляващото мнозинство приеме ветото на президента, това означава, че е изпълнило нашите искания", подчерта соцлидерката. По думите ѝ това би било основание БСП да свика заседание на Национален съвет.

"Ако отхвърлят ветото, те не изпълняват нашите искания, въпросът за връщане не стои", подчерта Нинова.

Тя коментира и темата за "Турски поток", станала повод за разговори между управляващите и руският министър-председател Дмитрий Медведев, който е на посещение у нас.

Бойко Борисов увери Медведев, че Брюксел е ОК за руския газКаним Москва да участва в търга за АЕЦ

"Очакваме от правителството не PR ефекти и приказки, а да поиска и да получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за "Турски поток", заяви Нинова.

"От срещата стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта "Турски поток" през България, докато не получи гаранции от ЕК. Затова имаме въпроси към правителството на България. Поискало ли е такива гаранции? Ако да, получило ли ги е? Ако не, защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък да получи тези гаранции от ЕК, за да може да стартира целия процес? Иначе би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, предизборен пиар преди европейските избори и нищо конкретно", обясни тя.

Газов шамар от Русия: Нямаме ресурси, всички количества газ за региона са договорени, обяви Алексей Милер

Според нея от тук нататък на ход е премиерът Борисов.

"ЕС се управлява от неговите партньори. Искаме той да отправи към ЕК питане за гаранции и да ги получи в интерес на България и на стратегическите ни проекти. По втората тема – хъб "Балкан" и тук са имали нашата подкрепа и положително мнение", поясни Нинова. 

Корнелия Нинова коментира и заключението на Антикорупционния орган (КПКОНПИ), че няма конфликт на интереси с министъра на финансите Владислав Горанов като заяви, че то е субективно и прикрива истината.

Нинова заяви, че БСП не се доверява на заключението на КПКОНПИ.