България не иска нови количества газ, а просто да запази това, което има. Затова държи "Турски поток" да мине през страната ни, както и да се реализира хъб "Балкан". Това обясни премиерът Бойко Борисов след срещата с руския му колега Дмитрий Медведев, който е на двудневна визита у нас.  

"Относно газовата сфера понесохме големи щети заради проваления проект "Южен поток". Когато количеството руски газ към Турция през Украйна спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава? Така че България иска поне да запази това, което има", заяви Борисов. 

Той посочи, че "Южен поток" е бил голям проект за 60 млрд. кубика, а сега чакаме от втория ръкав на "Турски поток" само 15 млрд. кубика.  

"И да се говори за зависимост при 15 млрд. е абсурдно. Това е интересът на България – да си запазим капацитета поне такъв, какъвто имаме в момента. И това и в Брюксел го знаят. И ако има национални предатели, това са тези, които искаме инвестициите ни да остават закопани в земята. Така че в тази сфера правителството много ясно е заявило своята позиция – максимално прозрачен хъб, така че да няма упреци", каза още Борисов.

После обясни, че очаква Русия да прояви интерес и към търга за втора атомна централа у нас, защото ако този проект не се реализира, рискуваме до 12-15 години да внасяме ток. И обясни, че сега има "два завити в найлони реактори" на Дунав, за които сме платили 3 млрд. 

Борисов се възмути и от твърденията, че България трябва да избира между ЕС и НАТО или Русия. 

"Има сили, които се възползват от присъствието на Медведев, да задават въпроса- „НАТО или Русия“. Аз искам Черно море да е зона на приятелство, на туризъм, на фериботи То е прекрасно море, но е тясно за военни действия. Затова приканвам НАТО и Русия да седнат на преговори и да вземат решение", призова Борисов. 

"Нашата среща се проведе в изключително напрегнато за света време - време, в което надпреварата за въоръжението надминава това, което беше по времето на Студената война", посочи той.

"Аз съм един от хората, които настояват за здрав разум и за това, всички да се върнат на масата за преговори. Защото в тази ситуация един военен конфликт би бил пагубен за света", заяви Борисов. 

Той добави, че сред обсъжданите проекти е пускането на ферибот Бургас - Новоросийск, както и мерки за засилване обмена на туристи. Този въпрос ще бъде обсъждан на утрешния форум, с участието на двете делегации.

"Изтребителите винаги ще дойдат, важното е да дойде газ и атомните ви централи да работят", на своя ред заяви руският премиер Дмитрий Медведев.

Той подчерта, че след горчивия опит от "Южен поток" за по-нататъшни стъпки по отношение на преминаването на „Турски поток“ през страната ни ще може да се говори след пълна гаранция от Еврокомисията."Надявам се българските ни колеги разбират това и да работят по въпроса", посочи още той. Борисов веднага увери, че имаме одобрението от Брюксел за "Турски поток" и хъб "Балкан".

"Нашето решение е ясно, съгласувано е с Европейската комисия. Ние го наричаме газов хъб, господин Алексей Милер го нарича газоразпределител, така че както "Северен поток 1" и "Северен поток 2" се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме в газовия хъб около 15-16 млрд. кубически метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство", обясни българският премиер.

Медведев констатира също, че заради наложените санкции оборотът между двете страни е спаднал драстично.

"С България искаме да вдигнем нивото на търговско-икономическото и хуманитарното сътрудничеството. Преди въвеждането на различни санкции нивото на търговския ни стокообмен беше около 5 млрд. долара, а сега е 3 млрд. долара и това не е добре нито за България, нито за Русия", каза руският премиер.

"Ние сме готови да разгледаме участието си в АЕЦ "Белене". Нашата компания "Росатом" има голям опит в участие в подобни проекти", коментира Медведев по отношение на проекта за Втора атомна. 

 

Медведев на енергийна визита у нас: Затварят центъра на София за коли и засилват охраната

 

Снимка: bTV