БСП се събира на тежък Конгрес. Партията е сериозно разделена след месеците вътрешни битки, признават партийци. Битките на "Позитано 20" започнаха отдавна, а кулминация стана реденето на листата за Европейските избори през май. Лидерът Корнелия Нинова отказа да включи президентът на ПЕС и бивш председател Сергей Станишев в списъка с кандидат-евродепутати, а той успя да пробие през гласуване на Националния съвет. Впоследствие стигна до второто място през преференции. На този фон, Нинова, която беше поставила като цел за изборите да победи ГЕРБ дори "с един глас", подаде оставка пред пленума след загубата.

Битката обаче продължава, а голямата арена е именно Конгресът, който ще започне в 10 часа. След като Нинова открие форума, тя ще трябва да даде думата на друг за политическия доклад. За първи път не председателят ще бъде този, който да представи документа пред най-висшия орган на партията. Това ще направи Валери Жаблянов – според повечето слухове – основният претендент на вътрешнопартийната опозиция за председателския пост.

Три лобита в БСП, две с обща цел – свалянето на НиноваБитка на процедурни и организационни хватки решава Конгреса - стари срещу нови или Добрев срещу Дъбов – кой ще победи?

Основният въпрос обаче остава: Ще има ли реална оставка на Нинова или тя ще се опита да обърне заявеното си оттегляне като вот на доверие?

Цяла седмица партийни организации излизат с призиви Нинова да се откаже от решението си. Запознати обаче са категорични, че това може да стане само пред вот на доверие от Конгреса.

Ако в крайна сметка оставката на Нинова бъде констатирана, най-висшият партиен орган ще трябва да избере – дали веднага да започне процедура по пряк, общопартиен избор на председател, или да определи човек, който да довърши оставащата по-малко от година от настоящия.

Има ли оставка или не? Корнелия ще води БСП до конгреса на 15 юни!Предложението на опозицията за и.д. лидер на партията беше отхвърлено от пленума

Нинова и ръководството неколкократно се обявиха за бърз общопартиен вот. Според привържениците на тази теза, така новият лидер ще получи висок начален кредит на доверие и ще може с пълна легитимност да ръководи партията. Правила за такъв обаче все още няма. Опасенията на опозицията са, че това ще доведе до тежък конфликт на прага на местните избори. Те настояват сега Конгресът да избере председател до ранната пролет на 2020 година, когато е време за пълна смяна на властта на "Позитано".

Основните претенденти за лидерския пост се очертават Нинова и двама опозиционери – Валери Жаблянов и Красимир Янков. Според запознати и двамата работят активно в последните дни. Лидерката пък доста намали изявите си в последните дни и дори почти не присъстваше в парламента.