БСП се събира на конгрес на 15 юни, а дотогава подалата оставка като лидер Корнелия Нинова на практика ще продължи да ръководи партията. Това стана ясно на днешния червен пленум, на който още в началото Нинова обяви, че сдава поста.

Тя обаче веднага предложи пленумът да започне процедура за пряк избор за партиен лидер. “Да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор”, каза тя пред делегатите.

При явно гласуване Националния съвет отхвърли предложението. Така на практика всичко остава в ръцете на конгреса. Там ще трябва да се реши дали изобщо да има пряк избор или да се върнат старите правила.

С два гласа не мина и идеята на опозицията за и.д. лидер на Столетницата, който да поеме юздите на партията, след като Нинова се оттегли днес. Чуха се мнения този човек да е Кирил Добрев, но предложението не мина. Така реално Корнелия Нинова, макар и с оставка от лидерското място, ще продължи да е председател на БСП поне до 15 юни.

Корнелия Нинова пое отговорността – хвърли оставка! Червен конгрес до 15 дниТя бе защитена от част от парламентарната група. Станишев отсъства от пленума