Битка на процедурни и организационна хватки вероятно ще реши резултата от Конгреса на БСП в неделя. Лагерите са три, като два имат първоначална обща битка. Хората на подалата оставка лидерка Корнелия Нинова ще се опитат или да задействат процедура за пряк избор на нов председател ведната, или да „оттеглят” напускането й, научи TrafficNews.

Запознати обаче са категорични, че идеята Нинова да се откаже от оставката си е противоуставна, защото тя е вече декларирана пред Националния съвет на партията. И това е причината да бъде свикан Конгрес, за това тя и ръководството ще работят или да се задейства пряк, общопартиен избор или Конгресът да гласува „вот на доверие” на Нинова. Във втория случай тя ще остане председател до пролетта на 2020 година, когато изтича мандата й.

Опозицията е разделена на два основни лагера – около бившия зам.-председател и член на Изпълнителното бюро Валери Жаблянов и около депутата и бивш претендент за председателския пост Красимир Янков, научи TrafficNews. И двамата вероятно ще се впуснат в партийната битка, но преди да станат противници – те имат обща цел. Да убедят делегатите на Конгреса общопартийният избор да бъде отложен за пълният отчетно-изборен цикъл през февруари-март, а дотогава Конгресът да избере лидер, който да довърши оставащата по-малко от година от сегашния мандат. Като основна причина за това те изтъкват необходимостта от бърза консолидация за местния вот през есента.

И двете страни готвят процедурни хватки, през които да убедят делегатите и да поставят в цайтнот опонентите. „От Нинова вече всичко може да се очаква”, коментират дори приближените й. Непотвърдена информация из „Позитано 20” дори гласи, че се готви идването на своеобразни агитки, които да подкрепят Нинова преди Конгреса.

От своя страна опозицията ще направи всичко възможно да отреже лостовете на подала оставка председателка да предопредели решението на делегатите. Нинова и друг път е действала по подобен начин – например при излизането на червените от парламента. Тогава тя първо обяви новината пред медиите, а след това я подложи на гласуване.

Така дни преди Конгреса, най-важният въпрос е кой умее да управлява „машината за Конгреси” , твърдят партийци.(„Ако ГЕРБ е направила машина за избори, БСП е направила машина за конгреси” Георги Първанов, 2012 година). Битката за управлението на машината е образно казано – между стари и нови и двама организационни секретари. Единият – бившият Димитър Дъбов, другият настоящият – Кирил Добрев, разказват още от „Позитано”.

СНИМКА: БГНЕС