БСП ще вземе окончателното си решение за подкрепа на бъдещото правителства едва, след като види и персоналния му състав. Сега вървят разговори по политики, едва след това ще се произнесем окончателно, но след решение на Националния съвет на БСП, заяви лидерката Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Тя изрази задоволство от разговорите с "Има такъв народ" и постигнатите резултати за БСП. За наше най-голямо удоволствие наши стари законопроекти, които години наред бяха отхвърляни от предишното мнозинство, сега срещат разбиране, каза лидерката.

Тя обясни, че вече и имало сещи по 3 от приоритетите - здравеопазване, образование, социална политика.

На този етап постигнати конкретни сближавания, но и много ясно очертаваме къде такова няма да бъде постигнато, каза Нинова.

6 от червените приоритети в здравеопазването са намерили подкрепа от ИТН и има сближаване за приоритети на бъдещото правителство: Болниците да не са търговски дружества, да има защитени болници в труднодостъпни и обезлюдени райони, регионализация на здравеопазването, за да може във.всеки райно да има достъп до здравеопазване, забрана да се продават държавни и общински болници, специализацията на кадрите в здравната система да е ангажимент на държавата, електронно здравно досие за всеки българин

В сферата на образованието единодушие е постигнато по 5 приоритета: нова формула за финансиране и преосмисляне на принципа "парите следват ученика", преглед на съдържанието на учебниците с акцент патриотично възпитание, увеличението на заплатите на учителите да продължи, обвързване на бройките в образованието с нужните кадри за икономиката, дефицитът професии за икономиката да се изучават без такса, но срещу ангажимент за договор за работа в България.

Социална сфера - преизчисляването на пенсиите най-накрая стана актуално за всички партии, каза Нинова. Различието обаче било, че БСП иска това да стане от 1 октомври тази година, а ИТН - от 1 януари догодина.

Безплатни лекарства и учебници за децата, семейна подходно облагане, данъчни облекчения за работещи родители с деца, помощи за второ и трето дете - по тези точки на БСП има сближаване с ИТН.

Националният съвет ни възложи да разговаряме по 5 приоритета, остават ни 2 за експертни разговори - икономика и борба с корупцията и съдебната реформа. Днес е първата среща, утре втората, към която ще е и външната политика, като БСП няма да прекрати червената линия за РСеверна Македония.

Петък, в 14 ч, от БСП са поканили на разговор ДБ, а в понеделник ще са с ИБГНИ. Това ще е общ политически разговор за сближаване на позициите за подкрепа на бъдещ кабинет, обясни Нинова.

Имаме решение на НС, че тези разговори трябва да приключат с подписването на споразумение, не коалиционно, но да имаме гаранции, че поетите ангажименти като политики ще бъдат изпълнени или червените линии между нас няма да бъдат прекачвани, каза Нинова.