Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде брифинг заедно със зам.-председателите Томислав Дончев и Даниел Митов. Поводът е пресконференцията на Бойко Рашков и МВР относно разследване за АМ „Хемус”. И Борисов, и Дончев заявиха, че изнесените по този начин данни манипулират общественото мнение.

В началото на брифинга Борисов заяви, че България е единствената държава от 15 страни в региона, на която Европейската банка за възстановяване и развитие е понижила кредитния рейтинг.

„ Основните проблеми, които констатират от банката са ниските нива на ваксинация, политическа криза, висока смъртност – всичко това е резултата от управлението на Румен Радев”, каза Борисов. Той каза, че освен това проблемите се виждат в цялата страна – цената на тока, горивата, газта и основни продукти расте нагоре.

„За това социологическите проучвания дават нагоре резултата на ГЕРБ, а другите надолу. За това кукловодът Радев трябваше да направи нещо. Поздравявам ги колегите от МВР, че опитаха професионално да си защитят разследването. Черешката на тортата бе самият Рашков – пуфтеше, трепереше, в компанията на всички ръководители на служби, докато неговият кукловод знаеше всичко предварително”, каза Борисов. Той попита къде са 1,8 млрд. лева дълг, който е теглило служебното правителство  само за един месец.

„ Постановлението на Министерския съвет – дадоха  50 млн.  на общините, от които 99% на червени или независими кметове, подкрепили Радев. Аз не съм против това. Самият Радев, Нинова, говориха постоянно, че от прозореца на джипа, който сам си карах, съм раздавал милиони, те го правя същото. Явно не е лош моделът Борисов”, каза лидерът на ГЕРБ. Той отново се върна  към пресконференцията на МВР.

„Това, което прави в момента Рашков като ръководител на МВР, никога не е правено. Говори за АМ „Хемус”, но те не знаят как функционира системата. Месеци наред говоря, че тези участъци, които са готови, имат нужда от приемателен протокол, ако някъде има проблем – ще си ги поправи фирмата. Всеки, който е строил къщи знае, ако не се зазими, напролет тя ще компрометира. Това огромно строителство е направено без да се зазими.  Оставили са го така – и тепърва ще има проблеми.

Относно чувалите, теглени на пари, сметки… не съм в течение. Това не е обект на договори с държавата. Ние сме защитили парите с банков гаранции”, каза лидерът на ГЕРБ.

„Дни преди изборите с такава политическа атака срещу една партия. Все едно другите не съществуват  - репресията в страхотна. Е,докога така? Имаха възможности първи, втори път да  направят правителство”, каза Борисов.

Томислав Дончев заяви, че допреди година АМ „Хемус” се е правила на пълни обороти, а сега не се строи и каза, че има рядко неграмотни констатации в брифинга на Рашков и МВР.

„Държавата няма договорни отношения с фирми, които трансферират пари в чужбина, изнасят със сакове пари и всякакви други неща. Подписът стои на договори с фирми, които са на законна процедура с инхаус. Често  с тези поръчки средствата са по-малко, отколкото на други процедури. Тези аванси не са за заплати, а се дават срещу банкова гаранция или застраховка, т.е. тези пари са обезпечени и веднага може държавата да ги изиска да се върнат, ако се нарушава договора”, каза Дончев.

Относно питането на Рашков защо АМ „Хемус” не се строи с европейски пари, Дончев заяви.

„В програмния период 2014 -2020 година по ОП „Транспорт” имаше 3,5 млрд. лева, от които 1/3 за пътища. Общо коридорите София-Видин, Русе – Велико Търново, и АМ „Хемус” струват 8 млрд. Е, как да построиш нещо, което струва 8 млрд. лева с 1 млрд.?, попита Дончев.

 

МВР: Изплащали са се милиони на кухи фирми за АМ „Хемус”, криминално проявени са ги теглили със саковеРазследват превеждането на над 1 млрд. лева към строителни фирми по лотовете на магистралата