Десетки милиони левове са били изплащани на кухи фирми с управители неграмотни и криминално проявени лица за строителството на АМ „Хемус”. След това тези пари са били теглени  от банки в рамките на дни в сакове и са изнасяни в неизвестна посока. Това обявиха на голям брифинг от МВР по повод разследването им за строителството на магистралата.

За участъка от Лот 5 от държавната „Автомагистрали“ през лятото на 2020 г. са преведени 91,054 млн. лева, като от тях „Водно строителство Благоевград“ АД е получило авансово 84,108 млн. лева, официално – за доставка на материали и механизация. Дружеството е избрано без обществена поръчка.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров посочи, че по участъка няма изпълнение, тъй като няма издадено разрешително за строеж, а при проверка е установено „само леко престъргване на земни маси и то само в първите няколко километра“.

За участъка от държавната „Автомагистрали“ през лятото на 2020 г. са преведени 91,054 млн. лева, като от тях „Водно строителство Благоевград“ АД е получило авансово 84,108 млн. лева, официално – за доставка на материали и механизация. Дружеството е избрано без обществена поръ

Парите, обаче, са били в движение – веднага са преведени в сметките на т.нар буферно дружество.

„Тази буферна фирма има за цел да прекъсне връзката между търговското дружество, подписало договора и крайните изпълнители на строително монтажни работи. Буферната фирма превежда парите към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени за престъпления от общ характер“, обясни Тодоров. По думите му фирмите са с по 2 лв. капитал и без никакъв персонал, техника или възможности да строят магистрала. Фиктивно са назначавани лица, част от които даже не са били на територията на България по времето, когато са били наети. Собствениците са установени и са заявили, че не знаят за притежаваните от тях дружества. Те упълномощавали трети лица, отново криминално проявени, които се разпореждали със сметките на фирмите.

По самия участък има леко „пристъргване” на земна маса, като нямало строително разрешение, а дори имотите не са били отчуждени.

Фактурите са на обща стойност от 70 млн. лева, като бюджетът е ощетен с милиони от ДДС и корпоративен данък

До акцията от 3 ноември се е стигнало, след като МВР е получило оперативна информация, че се готви унищожаване на документи, които разкриват подробности за схемата. 14 души са били задържани, близо 200 – разпитани, иззети са големи количества доказателствен материал, като предстои прокуратурата да се заеме със случая.

„Имаме всички основания да смятаме, че по другите лотове схемата е аналогична“, отбеляза главният секретар на МВР. На брифинга бяха изнесени данни за милиардите, дадени за лотовете на „Хемус“, включително за Лот 7, 8 и 9, по които няма нищо направено. Бяха изброени и фирмите, които са получавали аванси в размер на десетки милиони – „Автомагистрали Хемус“ АД, „Водно строителство Благоевград“ АД, „Европейски пътища“ АД, „Грома холд“, ЕАД, „Хидрострой“, „Битумина“, „Пътинженеринг“ АД, „Пътинженерстрой-Т“ ЕАД.

Бойко Рашков каза, че заради изнесените данни тези дни очаква строителните фирми да излязат със своите фирми и да блокират центъра на София и да разбият настилката.

„ Това е върха на наглостта, огромни бюджетни средства са преминали в техни ръце – къде се намират тези десетки милиони. Тези пари не са на Бойко Борисов, а на българския данъкоплатец. В чий ръце са?  Как са разходвани тези средства? Ясно е, че не е за АМ „Хемус”, тъй като от една година няма никаква дейност по тях”, каза вътрешният министър. Той заяви още, че в момента 600  метра участък от магистралата край Търговище се е срутила, а наскоро Борисов е бил на инспекция там.  Той попита кой сега ще плати за този участък и кой дава гаранциите за него.

Рашков критикува и прокуратурата като заяви, че няма как за толкова кратко време те да се запознали с материалите по разследването и упрека на Сийка Милева, че не може едно лице да получи обвинение за едно и също нещо от две институции, не отговаря на истината. Причината е, че разкритията на МВР са за огромни престъпления, свързани с източването на бюджета, а прокуратурата разследва безстопанственост.

„Питайте го този човек,бившият премиер, къде са тези пари? Има ли някакво участие в тази схема? Знаел ли е за нея? Като ходи на инспекция на този участък как е инспектирал и защо ходи там”, каза Рашков. Той каза, че източването на парите е било в период на тежка ковид криза,когато държавата се бори с пандемията.