На "Позитано" 20 даже и оставка не могат да подадат. Това каза министър-председателят Бойко Борисов във връзка с отказа на председателя на БСП Корнелия Нинова да подаде оставка, съобщава "Фокус".

На въпрос дали би коментирал вътрешнополитически теми, Борисов заяви, че това не е интересно. "Сега сме високо технологично ориентирани в България, на най-високо ниво", заяви той.

Той бе на среща с еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел и с ръководителя на ГД "Свързаност" към ЕК Роберто Виола във връзка със закупуването на суперкомпютър за страната ни. 

"Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България", заяви премиерът. И допълни: "Ще вложим милиони евро заедно с ЕК. Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда".

"България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, той трябва да е готов до 2020 г. Общата инвестиция за суперкомпютъра е 1 млрд. евро. от тях 486 млн. евро са от Европейската комисия, а останалите са от държавите-членки и частните партньори", обясни европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

"Срокът е до края на 2020 г. – дотогава средствата трябва да бъдат вече оперативни и действащи. Нещо повече, в следващия програмен период на ЕК с новата програма „Цифрова Европа“ специално за суперкомпютрите има отделени 2,7 млрд. евро", обясни тя.

Защо Корнелия Нинова не си тръгна от БСП? За да няма отлив, отвърна тя"Трябваше да си преглътна егото. Не беше лесно решение"

Нинова не подаде оставка пред конгресаНарече хора в партията "търговци в храма”,

поиска пряк избор на пролет

Снимка: БГНЕС