Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е когато е подала оставка пред Пленума на БСП, не подозирала за риска риска от разделение и разсипване на партията.

"Една седмица след оставката партията беше в ступор, който прерасна в гняв. Структури от страната и членове на софийска организация започнаха да връщат партийни книжки и да искат да напускат партията. Това ме притесни. Дадох си сметка, че това, което градихме три години, е пред разпад. Не подозирах такъв ефект и си дадох сметка, че моята оставка може да доведе до сериозен спад в подкрепата за БСП. Предстоят местни избори, а ще отидем на тях разбити", коментира Нинова изненадващия си ход от вчера – отказът да подаде оставка и пред Конгреса на Столетницата.

По думите ѝ за първи път в политиката казва едно, а прави друго и си дава сметка какво ще ѝ се излее на главата.

"Трябваше да си преглътна егото. Не беше лесно решение. Трябваше обаче да минимизирам щетите от тази криза, в която изпаднахме", уточни Нинова.

Тя обяви, че е имало натиск върху делегати, включително и чрез привикване в банки на хора с кредити, които били предупредени да внимават как ще гласуват на партийния форум, за да нямат проблеми с връщането на кредитите.

Тя попита защо хората от партията, които са я громили по телевизионните студия, не са се изказали пред Конгреса, където е мястото.

След речта ѝ вчера пред партийния форум, хората от вътрешната опозиция напуснали залата.

Въпреки това Корнелия Нинова смята, че е получила подкрепа от съпартийците си и твърди, че това много я е заредило.

Президентът: Мисля, че Корнелия Нинова знае какво правиСпоред него ще е пагубно за демокрацията, ако страната остане без опозиция

Нинова не подаде оставка пред конгресаНарече хора в партията "търговци в храма”, поиска пряк избор на пролет