Корнелия Нинова се отказа от оставката си като лидер на БСП. След европейските избори тя обяви, че се оттегля, но днес обяви, че няма да го направи реално пред Конгреса, който трябваше да я освободи официално.

Рискуваме да блокираме цялата партия. Рисковете са на лице. Битката на лобитата за наследството ми започна. Не сега, не веднага и не тук на този конгрес. Днес трябваше да внеса официално уставни и юридически желание за предсрочно прекратяване. Няма да го направя, заяви тя.

Нинова нападна остро противниците си в партията, като ги нарече “търговци в храма”. “За две седмици видях как всички пороци на политика, власт, система нахлуха за три седмици в БСП. И в най-лошите си прогнози не съм допускала, че може да отприщя такъв бент. Започна личното ми очерняне - моето и на семейството ми, с много лъжи. Усили се натискът да се спре промяната в БСП и да се върнем в изходна позиция.

Стига се до низостта да ви излъжат, че са откраднати парите от партийната субсидия. Различни политически и икономически лобита задвижиха интереса си за овладяване на БСП. На тези бизнесмени искам да кажа оттук - наиграхте се последната една седмица, затворете си портфейлите. БСП не е стока.

Ако можете да купите 30 търговци в храма. По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви дадем да го превземете отвътре, заяви Нинова. Веднага след това тя обяви, че предлага точката за оставката й да отпадне, защото няма реално да я подава, а след това поиска конгресът да реши да се стартира процедура по пряк избор през есента, като тя остане на поста дотогава.

Веднага след изявлението на Нинова Деница Златева подложи на гласуване прекратяване на изказванията и никой не успя да й опонира. Идеята на опозицията за промяна в устава и избор на временен председател не успя да събере подкрепа и така тя изобщо няма дя бъде разглеждана от Конгреса.

Поддръжниците и противниците на Нинова се хванаха за гушите още в началото на заседанието. Така наречената вътрешна опозиция настоя за точка за промяна на устава. С тези текстове щеше да се тръгне към избор на временен председател до пролетта, когато да се направи пълен общопартиен. Поддръжниците обаче поискаха веднага Нинова да оттегли оставката си. Някои с доста емоционални изказвания.

“Още по-достоен акт от твоята оставка е да се изправиш и да оттеглиш своята оставка и да завършиш своя мандат”, обърнаха се към Нинова от БСП Казанлък. Весела Лечева, която е част от ръководството на Нинова, застана твърдо в нейна защита. Доста остра беше обаче Велислава Дърева.

“Вие не желаете да видите абсурда, но абсурдът седи и ви гледа”, заяви тя. Стигна се и до междуличностни конфликти между ключови фигури - Георги Свиленски и Димитър Дъбов. Дъбов настоя за промяна в устава, а Свиленски се противопостави. Преди две години другатят Свиленски беше най-близкия до другаря Миков. Сега е различно, заяви Дъбов. Георги Свиленски нито е бил е в изпълнителното бюро на Михаил Миков, нито в ИБ на Сергей Станишев, нито в ИБ на Нинова. Георги Свиленски от 20 години е член на БСП, скочи самият той.