ГЕРБ ще въведе лимит от три мандата за своите кметове. Това обеща премиерът и партиен лидер Бойко Борисов в първия си коментар за приключилите местни избори. Според него въпреки дългото управление на ГЕРБ хората отново са гласували доверие на партията. „Дай боже на всички такова отстъпление. Да биеш 15 пъти подред”, заяви Борисов в отговор на въпрос за отстъплението спрямо резултатите от предишния местен вот.

Премиерът посочи, че след тези избори се е върнала нормалността. „Не е нормално една партия да спечели всички областни градове. С шарените общински съвети ще има възможност да споделим отговорността. Там, където губим: Благоевград, Русе, партията е първа политическа сила, групите в общинските съвети са най-големи, така че може да си поделим отговорността“, посочи Борисов.

Той пак повтори, че за него е важно да се очисти партията, въпреки че отстранените местни авторитети са играли срещу ГЕРБ.
 "Загубихме точно в тези градове, където структурите са се превърнали в дерибеи", посочи премиерът. „ Манолев там с къщата за гости или Камбитов с хорото с банкнота на челото как да спечелят, попита лидерът на ГЕРБ, визирайки ситуацията в Пиринско.

"Хората ни оставиха първа политическа сила. Наказаха тези, които не са се държали прилично", добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отново благодари на българския народ и на Господ, като допълни, че ще бъде направен анализ, но е очаквал тези резултати. По думите му имало много мераклии да "намират кусури", но имало малко за работа. 

Борисов се възмути от внушенията в коментарите на политолози и социолози за резултата от вота.
„Хубаво е политолози и социолозите, които каните в студиата, отдолу да пише „никога непозналите резултат“: Кольо Колев, Андрей Райчев“, добави той.

И призова новоизбраните кметове да спрат да говорят, че ще спрат данъците. "Не може градът да няма никакви приходи, а те да говорят, че ще намаляват данъците. Хазната трябва да се пълни", заяви Борисов.