Евродепутатът Николай Барокев, който вчера не присъства при гласуването на пакета "Мобилност", оспорван от българските превозвачи, обяви, че е готов да ревизира позицията си.

"Аз мога да променя позицията си до утре, ако моят глас е толкова златен, при две условия - незабавно увеличаване на заплатите на шофьорите на камиони с 20 % и второ - всички трудови договори да бъдат ревизирани и държавата да се намеси, така че българските шофьори, които карат по пътищата на Европа, да не взимат минималната заплата, а да взимат реалните пари, които им се полагат. Така превозвачите ще трябва да платят малко повече данъци и осигуровки на държавата, но ще трябва да спазват закона, както го спазват всички граждани", коментира той пред БНР.

Бареков отново настоя, че съзнателно не е гласувал и добави: "Коя е българската позиция по пакета "Мобилност"- на едрите превозвачи, които карат техните работници да работят на минимална работна заплата и без осигуровки, или на шофьорите - трудовите хора на България".

Според него гледната точка на шофьорите не е защитена, а те насила са карани да протестират в защита на работодателите им.

Еродепутатът от АЛДЕ/ДПС Неджми Али, който също като Бареков не присъства в залата, обясни, че не е бил вчера в Страсбург поради лични причини.

"Имах купен билет и си го отмених заради лична причина - майка ми", посочи той.

Али коментира, че два от трите пакета предложения са били отхвърлени по време на заседание на комисията и не е било редно да бъдат входирани в пленарна зала.

По-рано днес Светослав Малинов – третия роден евродепутат, който не гласува, обяви, че е имало огромен проблем на летището във Франкфурт и полетът ми у закъснял с един час.

Пакетът "Мобилност" ще бъде обсъден в Европейския парламент в сряда, реши мнозинството от евродепутатите вчера.

По този повод в Стасбург се подготвя голям протест утре на български превозвачи пред Европарламента.

Минимум 1000 протестиращи ще се съберат, обяви днес зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов.

По думите и в София ще има протест – национален, а не на превозвачите, въпреки че е под тяхната егида.

"В София се очаква освен превозвачи да протестират и колегите ни таксиметрови шофьори в столицата. На протеста ще има представители и на вносителите на тежкотоварни автомобили. Ще бъдат и картодържачите за зареждане с гориво", обяви той.

Сряда: Страсбург и София скачат срещу "Мобилност" – камиони, таксита...Под егидата на превозвачите – национални протести, обещават да няма хаос в София

Проблем с полета, инатлък... Наши евродепутати не гласуваха "Мобилност"Така промените, срещу които протестираха българските превозвачи, са в дневния ред "на косъм"

Превозвачите обявиха Бареков и още двама за национални предатели ВИДЕОТримата са пропуснали важно гласуване в Европарламента, което обрича бранша