Минимум 1000 протестиращи ще се съберат утре на площада пред Европейския парламент в Страсбург, обяви зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов по повод утрешните протести срещу пакета "Мобилност".

"Поради липсата на възможност за други самолети, за Страсбург заминава само един с превозвачи. Те летят от България в 8:00 часа. Очаква се да кацнат в 9:00 часа местно време", обясни той.

"Към 9:30 часа на площада пред Европейския парламент в Страсбург ще има около 120 български превозвачи. Доколкото сме информирани от Румъния има два чартърни полета с превозвачи", посочи Красимир Лалов пред "Фокус" и допълни, че ще протестират и превозвачи от Полша и Литва.

По повод обсъжданата възможност превозвачите да влязат в пленарната зала в Страсбург, той коментира: "Не виждам как ще стане, а и кому е нужно. Въпросът е хората, неубедени в правотата ни, да бъдат убедени. Надали това ще стане с по-силови действия, като влизане в парламента".

По думите му протестът в София ще бъде национален, а не на превозвачите, въпреки че е под тяхната егида.

"В София се очаква освен превозвачи да протестират и колегите ни таксиметрови шофьори в столицата. На протеста ще има представители и на вносителите на тежкотоварни автомобили. Ще бъдат и картодържачите за зареждане с гориво", обяви той.

"Оказва се, че не само превозвачите ще загубят. Много съпътстващи дейности, които подпомагат превозвачите в бизнеса им, също ще загубят", коментира Лалов.

"Няма да има камиони, няма да се пречи на гражданите на столицата и да се предизвикват задръствания", посочи той.

По думите му протестът в София ще бъде много масов. "За да може българският народ да се убеди, че не протестират някакви мастити олигарси, както каза един български евродепутат", заяви Красимир Лалов.

Сборният пункт на протеста е в 12:00 часа пред катедралния храм "Св. Александър Невски".

"Към 12:30 часа ще тръгнем по ул. "Раковска" до сградата на ЕК, малко след ул. "Граф Игнатиев". Ориентировъчно към 12:50 часа, когато ще се гласува пакетът в Страсбург, да сме пред сградата на ЕК", каза още превозвачът.

Припомняме ви, че предложението за гласуването на пакета "Мобилност" в сряда беше прието с 156 срещу 154 гласа при трима отсъстващи от зала български евродепутати - Неджми Али, Светослав Малинов и Николай Бареков.

"Полетът София- Франкфурт закъсня с 1 час", обясни Светослав Малинов отсъствието си от залата.

"Оставих този пакет да мине, за да видят българските транспортни босове, че не може техните работници в 21 век да живеят 90 дни в кабината и да ползват тоалетните на бензиностанциите", заяви Николай Бареков, който вече бе наречен от бранша "предател".

Проблем с полета, инатлък... Наши евродепутати не гласуваха "Мобилност"Така промените, срещу които протестираха българските превозвачи, са в дневния ред "на косъм"