МВР няма да строи нови бежански лагери в България, заяви категорично зам.-вътрешният министър Красимир Ципов.

"Ще се правят площадки за временно настаняване при извънредна ситуация, само при увеличение на миграционния натиск например", каза той и поясни, че активиране на извънредния план става само след решение на правителството.

Според него тези площадки ще се градят по разписан ред. Ще бъдат разчистени и обекти, които са на територията на МВР, към които сега няма свободен достъп.

Парите за всичко това идват по еврофондове, поискани са още през 2016 г., посочи Ципов.

"Ако не изпълним проекта, за страната ни ще има глоба, която ще платим от бюджета. Срокът за приключване е януари 2020 година", допълни зам.-министърът.

По негови сметки над 3000 човека, незаконно пребиваващи у нас, са върнати по родините им за няколко години.

Красимир Ципов обяви, че в момента МВР има само два дома за настаняване на мигранти – в Бусманци и Любимец, които са с капацитет от 700 места. Останалото е под контрола на Държавната агенция за бежанците.

"Военните конфликти продължават и никой не може да даде гаранция дали няма да има нова мигрантска вълна. В Турция има над 3 млн. мигранти. България трябва да има готовност във всеки един момент", настоя той.

Според Ципов местата за тези площадки са избирани две години.

"Говорено е и с областни кметове и е съгласувано и с тях. В тези нови центрове ще се прави идентификация и регистрация на пристигналите", каза той.

На свой ред зам.-вътрешният министър Милко Бернер поясни, че въпросните площадки ще са три. Към тях тепърва ще се изграждат пътища, ще бъдат прокарвани ток и вода, ще им се правят огради и ще се слага видеонаблюдение.

"Обособяването на тези центрове ще стане само след решение на МС. Сега правим само площадките", заключи той.

Само преди дни в медийното пространство плъзна новината, че с 8 млн. лева МВР гради селища за мигранти в Елхово, Любимец, Малко Търново.

Тогава стана ясно, че кметовете на въпросните селища не знаят за тези намерения на вътрешното ведомство, а хората там не са запознати и недоволстват.

С 8 млн. МВР гради селища за мигранти в Елхово, Любимец, Малко Търново…Кметовете им не знаят за тези намерения, но обществените поръчки вече са в ход