„Каквото взимаш – връщаш! Ако искаш да строиш в някой район, за да получиш строително разрешение - трябва да оправиш детска площадка, спортна площадка или да облагородиш междублоково пространство. След като взимаш терен и въздух, даваш терен и въздух”, за тази авангардна идея се застъпи кандидатът за кмет Георги Колев от ЗС „Александър Стамболийски”. Той е на мнение, че по този начин ще се направят всички строители съпричастни към съдбата на Пловдив.

„Ако някой откаже, разбира се, пак ще получи своите документи, само че всички в района ще знаят кой цапа и помага, и кой цапа и хич не го еня”, каза Жоро Колев. Той смята, че трябва да се прекрати и практиката пловдивчани да си общуват твърде интимно, без дори да се познават, защото разстоянието между съседни блокове и кооперации предполага детайлно познаване на менюто на комшията.

„За вече презастроените райони на тези етап няма какво да се направи, но нови разрешителни за строеж на принципа „на една ръка разстояние“ не трябва да се издават. Проблемът е особено остър в район „Централен“, в „Северен“ - около новотела, има блокове „тераса до тераса“ и в останалите райони. Новото строителство трябва да се съсредоточи в зоните, в които Пловдив се разширява по естествен път – на юг и запад”, каза още кандидатът за кмет.

Основен акцент в програмата на адвокат Колев е детайлното изработване на новия Общ устройствен план, който ще се приеме в новия мандат. Той може да реши значителна част от проблема със застрояването – ако дадена площ в него е предвидена за зеленина, там просто не може да се строи. Но въпросът има и друга страна – има частни терени, които се водят зелени площи, и тъй като собствениците не могат да строят, водят дела срещу общината да им плаща наем и обичайно печелят.

„Ключова фигура в кардиналното решаване на проблемите в  хаоса със строителството е фигурата на главния архитект. Град, в който правомощията на главния архитект са сведени умишлено единствено до подписването на документи, не може да се развива градоустройствено и естетически в правилна посока. Затова  една от първите стъпки на следващия кмет трябва да е провеждането на конкурс за нов главен архитект, в който няма нагласени условия, защото Пловдив има нужна от визионер за този пост. След това трябва да се гарантира, че бъдещият главен архитект ще може да взима решения на база на своята компетентност, вместо да изпълнява спуснатите му указания”, каза Георги Колев.

Листата за Общинския съвет: 

Опитни експерти, неопетнени в политиката, влизат в листата на Георги Колев в ПловдивЛекари, общественици и бизнесмени сред кандидатите за съветници на ЗС „Ал. Стамболийски”, в която има само един партиен член

Формацията подкрепя и независимата експертиза на четирима пловдивчани за районни кметове. 

В район "Южен" кандидат за кмет е журналистът Илиян Велков. 

Използваеми паркинги, нови зелени площи и луксозни квартали в „Южен” – целите пред Илиян ВелковВреме е районът да спре да се разглежда като периферия, смята кандидатът за райкмет

В район "Западен" кандидат за кмет е спортистът Иван Запрянов. 

Иван Запрянов: Ще съм близо до хората, трябват нови улици и паркоместа в „Западен”Администрацията в района трябва да стане работеща, ще съм 24/7 на разположение, заяви кандидат-кметът

В район "Източен" кандидат за кмет е строителният предприемач Илия Матаков. 

Голям инвеститор в „Столипиново" влиза в борбата за „Източен"Илия Матаков вади квартала от безвремие, развива инвестиционния потенциал на "Гладно поле"

В район "Северен" кандидат за кмет е политологът и експерт по европроекти Борис Вълев. 

Политолог и експерт по европроекти иска да превърне район „Северен” в райско мястоБорис Вълев е кандидат за кмет на района от ЗС „Александър Стамболийски”

Купуването и продаването на гласове е престъпление!