Задача на следващите няколко месеца е да разберем кои са били покровителите на Мартин Божанов - Нотариуса, както и да бъдат взети дългосрочни мерки срещу подобни случаи, обяви министърът на правосъдието Атанас Славов по Би Ти Ви.

Той даде за пример скандала с Красьо Черния, довел до освобождавания във Висшия съдебен съвет и на магистрати.

Славов предвижда и сега да има последствия, като сред тях очаква да е ефективно разследване, което да установи кои са поръчителите, до какви нива са стигали зависимостите, кои са магистратите, позволили си да изпаднат в такива зависимости.

Същевременно Атанас Славов обясни, че като министър има правомощия да налага дисциплинарни санкции. Затова за всеки магистрат, който е в т.нар. списък с хора, имали карта за достъп до фамозния SS клуб, за всеки, който е използвал позицията си като форма на натиск и рекет, министър Славов има намерение да образува дисциплинарно производство и да предложи неговото освобождаване.

Министърът също така очаква Наказателният кодекс да бъде осъвременен. В него сега отсъства престъплението "агресия", а то дава възможност за разследване на висше военно командване. Повечето държави на ЕС са упражнили своята юрисдикция да разследват престъпленията срещу мира и човечеството в Украйна, обясни Славов. През следващата седмица той ще подпише в Хага Любляно-хагската конвенция, която е за международно сътрудничество в разследването и наказателното преследване на геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и други международни престъпления.

По думите на Славов ротацията и смяната на премиерите, така както е договорено, е в национален интерес, за да има ускоряване на реформите, а не блокирането им с нови избори.