Роден е на 23 май 1960 г. в с. Царимир, Пловдивско. Започва състезателната си кариера в СК „Марица" (Пловдив) под наставничеството на Ганчо Карушков. Учи в Средно спортно училище „Васил Левски" (Пловдив).

Спортната му кариера е в категориите 75 кг и 82,5 кг. и започва ударно. През 1980 г. е световен шампион в Москва. Същата година на летните олимпийски игри Москва е олимпийски шампион. Следват златни медали от европейско първенство (1982, 1984, 1985) и сребърни (1981,1983). Световен шампион през 1986 г. и сребърен медалист (1983, 1985). Носител на приза „Златен килограм". Поставя 20 световни рекорда. Готви за още три олимпиади, но не участва в тях по независещи от него причини. Капитан на националния отбор повече от единадесет години. Четиринадесет години няма загуба на подиума.

В националния отбор по вдигане на тежести остава до 1992 г. Състезава се в Бундеслигата по щанги на Германия за отборите на Лаймен и Кемниц. След края на спортната си кариера са занимава с частен бизнес в областта на млекопреработването. Почетен гражданин на Пловдив от 2000 г. Кандидат за общински съветник от Коалиция „Кауза Пловдив".

- Защо приехте да влезете в листата на коалиция „Кауза Пловдив"?

- Заради личността на лидера на коалицията - Георги Титюков. Познавам го и зная, че това, което прави, каквото и да е то, ще бъде добро. Познаваме се добре. Помоли ме и аз се съгласих, без да мисля въобще. Харесват ми идеите на „Кауза Пловдив".

- С какво смятате, че ще допринесете за работата на общински съвет Пловдив, ако бъдете избран за общински съветник?

- Смятам, че ще допринеса за благоустройството на града. Ще работя за хората в неравностойно положение и за тези, които имат нужда от помощ. Бих искал да се обръща повече внимание на възрастните хора и децата. Ще работя за прокарване на решения и в областта на спорта.

- Какво Ви мотивира да влезете в политиката?

- В листата за кандидати за общински съветници на коалиция "Кауза Пловдив" съм, за да свършим определена работа за благото на Пловдив.

- Какви са най-големите Ви постижения? С какво най-много се гордеете в житейския си път?

- Стъпих в спорта, спечелих златен олимпийски медал, имам 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал от световни първенства. Успях донякъде. Тръгнах с бизнес - добре се получава, доволен съм. Правим износ за Германия. Фирмата ми се занимава с пакетиране на млечни продукти. Две деца имам - дъщери. Отгледахме ги, стъпиха си на краката, какво друго му трябва на човек повече.

- Какви цели си поставяте занапред?

- В бъдеще време ще работя за осъществяване на добрите проекти във всички сфери на обществения живот на Пловдив. В личен план да развия бизнеса си. Имаме 5 и 10 годишна програма, която следваме. Трябва да се опише и нашето минало, което е по-трудна задача. Повечето неща сме ги направили вече.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg