Приходната част на бюджета върви изключително добре - към момента сме събрали с 685 млн. повече данъци, мита и осигуровки, в сравнение с миналата година. Това заяви финансовият министър Асен Василев.

„Увеличението е както следва - 9,2% за осигуровки, 13,9% за данъци и 11,2% от ДДС от внос и акциз. Движим се по-добре от заложеното в приходната част“, допълни той.

По повод създаването на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници”, той посочи: „Това се прави с цел по-ефективно събиране на мита, данъци и акцизи в държавата, както и за оптимизация на държавната структура. В Дания, Естония, Ирландия, Испания и редица други страни има подобни структури”, обясни министърът.

Василев обясни, че до края на 2024 г. се очаква решение и за сухопътния Шенген, което ще доведе до реорганизация на митниците. „Най-вероятно в началото на 2025 г. ще бъдем приети в Шенген. Имаме работна група, която да обследва процеса по обединение, то няма да стане бързо, но трябва да се направи нова организация наведнъж. В нея има представители на НАП, данъчна администрация, юристи от МФ. Така ще може да се подготви всичко като концепция и законодателна база, така че да не се отрази на добрата събираемост. Преструктуриране със сигурност ще бъде нужно. Проектът трябва да мине обществено обсъждане и гласуване през парламента. Общите администрации ще се оптимизират, информационните системи вече са вързани. До края на годината трябва да имаме законодателната база. Имаме предварителен анализ до какво ще доведе сливането”, посочи той за Нова. 

Асен Василев обединява НАП и МитницитеДиректор на Агенция „Митници" става досегашният зам.-изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова