Философията на публичните финанси на община Пловдив следва да бъде радикално преосмислена, защото се регистрират ниски и незадоволителни темпове на икономическото развитие. Това заяви на пресконференция народният представител и кандидат за кмет на Пловдив Славчо Атанасов. В нея взеха участие общинските съветници от Патриотичен фронт д-р Лилия Учкунова и Слави Георгиев.

Най-големият проблем на бюджет 2014 е, че при заложени 254 млн. лв. се предлага да се приеме отчет за малко над 210 млн. лв. Това е изпълнение на едва 83% от приетата стойност. Неизвестно е какво се случва с разликата от останалите утвърдени в бюджета 44 млн. лв., което говори, че бюджетът е кух, категоричен е депутатът.

Нещо повече - за сравнение бюджетът на Пловдив през 2010 г. е бил реално планиран и изпълнен на 229 млн. лв., а през 2014 г. се отчитат едва 210 млн. лв., т.е. с около 20 млн. лв. по-малко, заяви Атанасов.   

Той даде и няколко примера, които показват колко неефективно са харчени средствата на данъкоплатците. Разходите на община Пловдив за заплати и осигуровки през 2010 г. са 80 млн., а през 2014-а – 103 млн. лв. Разходите за инвестиции през 2010 г. са 30 млн. лв., а през 2014 г. са по-малко – 25 млн. Разходите за обслужване на   дълговете през 2010 г. са 2 млн. лв., а през 2014 г. - над 7 млн. За развитието на града се съди по това какъв бюджет реално е реализиран и отчетен, но както се вижда от представения документ кметът Иван Тотев не може да достигне  бюджета от 2010 г., когато моят екип отчете 229 млн. лв., подчерта Атанасов.     

Отчитат се сериозни финансови рискове като опасността от свръх задлъжнялост на общината и от свръх голяма зависимост от държавни трансфери, целеви субсидии и пряка финансова подкрепа. На практика тази философия на бюджета води до сериозни финансови затруднения при обслужване на текущите разходи за детски градини, социални домове и други публични услуги.

„Много скоро местната власт ще бъде сменена и новата ще се натъкне на сериозен дефицит в хазната, а това показва, че общината се управлява непрозрачно. Няма година от мандата на Иван Тотев, в която бюджетът да не е преправян поне 3-4 пъти”, каза Слави Георгиев.След като се запознал с материалите за сесията, той поставил въпроса откъде идва драстичната разлика от 44 млн. лв.,  но от общинската администрация заявили: „Оттук-оттам!”

Атанасов припомни още, че съветниците от Патриотичен фронт са внесли в Общинския съвет официално питане за несъбраните местни данъци и такси на община Пловдив, но отговор досега не са получили, въпреки че законовият срок за това отдавна е изтекъл. 

Ако моделът на финансиране не се промени в спешен порядък, може да се очаква допълнително комбинирано увеличение на местните данъци и такси за пловдивчани и сериозно дългово бреме, прогнозира кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg