169 българи в Северна Македония са подали заявления, че искат да гласуват на утрешния вот. Броят на секциите е 7. Тези избори ще се проведат в момент, в който отношенията между София и Скопие са в най-ниската си точка след подписването на договора за добросъседство през 2017 г.

Една от седемте секции, която утре ще отвори врати в Северна Македония, се намира в посолството ни в Скопие. До урните ще отиде Деян. Един от малцината, осмелил се да застане пред камерата ни, макар и със скрито лице.

„С удоволствие ще гласувам, бих препоръчал и другите българи тук да гласуват. Но много от тях се страхуват, има голям натиск към българската общност”, казва Деян пред Нова.


По неофициални данни около 20 000 граждани на Северна Македония имат български паспорти. Но заради посегателствата над българските клубове и побоя над Христиан Пендиков от последните месеци се очаква бюлетини да пуснат около 300 души.

Ниска избирателна активност очаква и журналистът Атанас Величков, който утре ще бъде член избирателна комисия.

„Пред самите избирателни места няма голяма активност, защото има полиция и хората се притесняват да не бъдат заснети. За първи път се отваря секция в Тетово. Досега там не е имало”, обясни Атанас Величков, журналист от сайта tribuna.mk.

Българските избори са тема и в македонските медии. А властта в Скопие очаква по-добър диалог с новото правителство в София.