Кметът Здравко Димитров се срещна със строителя на стадион "Христо Ботев", като на срещата обсъдиха вариантите за довършване на спортното съоръжение. Градоначалникът настоя да бъде напълно завършена козирката и фасадата на стадиона. "Ще вкарам предложение на следващата сесия на Общинския съвет да бъде подсигурен необходимият ресурс, който ще се разплаща в няколко бюджетни години. Успяхме да договорим със строителя да не изисква лихва за отложените плащания", съобщи Димитров, цитиран от пресцентъра на Община Пловдив.

Към настоящия момент имаме осигурени 36 млн. лв. за СМР (25 млн. лв. от държавата и 11 млн. лв. от заема от общината), крайната сума за завършването на стадиона е 58,5 млн. лв. или необходими са още 22,5 млн. лв. Кметът ще предложи на съветниците да одобрят тази сума, необходима за довършване на целия проект, разпределена в три бюджетни години.

„Същевременно няма да спираме да търсим други източници на финансиране и да представяме казуса пред държавните институции. Призовавам феновете за толерантност и сътрудничество. Всички сме нетърпеливи да видим стадиона завършен, но излишното напрежение забавя и пречи на работата“, допълни градоначалникът.

Към момента за стадион „Христо Ботев“ са изплатени близо 29 млн. лв., за подготвителни дейности, вертикална планировка, конструкции, архитектура, стоманена покривна конструкция, ВиК, ОВК, електроинсталация, дограми и врати. Необходимите средства за довършване на етап 1 и въвеждане на стадиона в експлоатация са 12 млн. лв., от които 7 млн. са налични. За довършването на цялостната козирка и фасада, които са залегнали в етап 2 са нужни още 18 млн. лв. Така съоръжението ще е напълно готово не само да се въведе в експлоатация, но да приема международни мачове.

Предложенията ще бъдат подробно обсъдени с всички групи в Общинския съвет.

Ето и справката, предоставена от Община Пловдив:

 

Феновете на Ботев излизат на протест! Затварят централни булеварди в ПловдивДва основни булеварда в града ще бъдат блокирани

Илиян Филипов: Два са вариантите за Колежа, готов съм авансово да довърша целия стадионГрадските власти и Общинският съвет трябва да решат дали да се направи Етап 1 или цялостното строителство