Вариантите за стадион „Христо Ботев” са два – довършване на етап 1 с 6 млн. лева извън осигурените средства или цялостно завършване с още 22 млн. лева. Това заяви собственикът на ПИМК Илиян Филипов относно напрежението около Колежа.

Днес феновете на Ботев излязоха  с нова позиция, според която техните искания не са свързани с допълнителни публични средства: - поправка на некачествено изпълнените СМР за сметка на изпълнителя; изпълнение на целия покрив върху четирите сектора с целево отпуснатите 12 млн. кредит; въвеждане в експлоатация на целия стадион с четирите сектора на първи етап от строителството.

Относно първото искане Филипов заяви, че до този момент нито един дефектен елемент на стадиона не е актуван и не взет един лев от Община Пловдив.

„Прекратили сме три договора с подизпълнители за различни дейности. Знаем всички дефекти, като абсолютно всички ще бъдат отстранени. Всичко това може да бъде проверено. Ние сме направили 70 тона парапети и не сме взели една стотинка от тях досегa”, обясни Филипов.

Относно другите искания Филипов заяви, че от март 2020 година той е работил единствено и само за пускането на стадиона с 4 трибуни.

„Когато се разбрахме, че стадионът ще бъде с 4 трибуни и започна препроектирането, нито веднъж не е ставало дума да се пускат в експлоатация само две.  Тези слухове са дошли при разговора с надзора и фенове преди време, който им казал, че хипотетично, евентуално – ако няма пари може да се пуснат две трибуни. Аз не съм спирал да работя за пускането и на четирите трибуни, като  всички елементи по тях се работят”, каза бизнесменът.

За средствата за завършването Филипов каза, той каза, че дори е намалил сумата по договора си с Община Пловдив

„ Според количествено-стойностните сметки на обществената поръчка първият етап трябва да струва 45 млн. лева, аз обаче ги намалих до 42 млн. лева, като всичко е за моя сметка. До този момент има осигурени 36 млн. лева – 25 млн. лева от държавата и 11 млн. лева от заема – 1 млн. лева от него отидоха за седалки, аз не съм страна по договора за тях.  Изключително некоректно бяха представени нещата на пресконференцията на Ботев за цените, които се строи Колежа и Лаута.  Те сравниха цената на бетона на двата обекта. Обаче на Локото имат отделни позиции за скелета, за наливане, за тоалетни и всякакви други спомагателни дейности. При мен всичко е в цената на бетона. Ако се сравни цената на стоманено-бетонната конструкция на ст. „Христо Ботев” е много по-евтина. Защото килограмът арматура е 2,15 лв. при нас, а на Локото е 2,47%, което е 15% разлика.  В самата конструкция арматурата е много повече от бетона. Цената на бетона па Ботев трябва е да с 45% по-скъпа, за да се изравнят цените на двете стоманено-бетонни конструкции. Тези неща обаче не се казаха. Бяха изкарани 5 позиции от общо 11 500 плюс още 1500 при проектирането и казаха – ПИМК-а краде”, заяви Филипов. Според него  има хора, които не искат стадионът да се случат в мандата на този кмет и умишлено се саботира проекта.  Той обясни, че след брифинга е поканил феновете да има даде всички документи по строителството, те обаче отказали. Причината е, че искали документите от Общината.

Сега Община Пловдив и Общинският съвет трябва да вземат решението, как да продължи строителството на Колежа.

„Както казах, трябват още 6 млн. лева за първия етап. Ако искат с парите от 36 млн. лева да се направи цялата козирка, това означава стадионът да няма вертикална планировка, осветление, озвучение , видеонаблюдение и да не може да вземе лиценз. За да се пусне в експлоатация и четирите трибуни трябват общо 42 млн. лева – с козирка над сектор А и конструкция над сектор В.  При осигуряването на средствата до края на март ще го завърша и през април ще се играят мачове, тъй като това ми е ангажиментът към собственика на клуба Антон Зингаревич”, обясни Филипов.

На вчерашната оперативка в Община Пловдив се е дискутирал и друг вариант за цялостното завършване на стадиона, като тази година в бюджета да се заложат 8 млн. лева, а дейностите за останалите 14 млн. лева да се направят авансово от ПИМК.

„Казах, че съм съгласен на този вариант да се разпределят в три бюджетни години 8 млн. лева през тази, 8 млн. лева през 2024 и 6 млн. лева през 2025 година. Аз ще извърша  дейностите, а Общината ще се разплати с мен след приемането на бюджетите им в съответните години. Ако се вземе това решение целият стадион, както е по картинката ще бъде завършен до октомври тази година”, каза Филипов.   Той е направил и проучване за нови стадиони, които се правят в Източна Европа през последните годни.  Два нови стадиона в Албания и Унгария по 18 000 седящи места са били 90 млн. евро, а в Румъния такъв от 8500 места – 25 млн. евро.

На първи февруари в сряда е насрочен и протест на феновете на  Ботев заради скандалите около Колежа.

Пламен Райчев се оттегля от проекта за Колежа заради смъртни заплахиКомисия от Община Пловдив и местният парламент ще са преки ръководители на строителството

Феновете на Ботев излизат на протест за Колежа следващата седмицаТой ще бъде на 1 февруари

Зико: Ще предложа на Общинския съвет да се осигурят пари за довършването на КолежаПърви отговор от Общината след пресконференцията на феновете

Феновете за Колежа: Заради променения проект ще отворят само два сектора, строителството е некачественоПривържениците на "канарчетата" обявиха, че най-вероятно ще излязат на протест