Общински имот продължава да служи за безплатен частен паркинг на живущите в сграда в Кючука. Това твърдят жители на район „Южен”, които в началото на годината разказаха, че към кооперация, намираща се на кръстовището на улица „Лайпциг” и улица „Околчица” собствениците на апартаменти във въпросната сграда са решили, че частта от улицата пред постройката им принадлежи.

Пловдивчаните разказаха, че живущите в сградата са затворили мястото с ограда от стоманена тел и са разчертали паркоместа, на които дори са поставили антипаркинг елементи.

Тогава читателите ни споделиха, че са провели многократни разговори със служители на Общинския инспекторат и служители на районното кметство, като е станало ясно, че земята на която е изграден паркинга и са поставени скоби е общинска и не е давана на частни лица за използване.

„Многократно сме подавали сигнали и подписки за премахване на колчетата, за да може местата да бъдат използвани от всички живущи в района. Кметството и Инспектората си прехвърлят топката и нищо не се предприема. През това време няколко „богопомазани” използват общински терен за лични облаги”, коментираха читателите ни.

Жена, която работи в денталния кабинет под кооперацията пък сподели, че паркингът е преотстъпен от Общината за ползване на живущите в сградата. Тя обясни, че местата са ставали обект на спор между съседите, но хората, които обитават постройката имат документи, които потвърждават правото им на ползване на терена.

Тогава репортер на медията ни се свърза с кмета на район „Южен” Костадин Язов, който заяви, че теренът е частна общинска собственост и не е отстъпен за ползване. Паркоместата не са отпуснати от Общината за ползване на кооперацията, като каза, че от районното кметство ще вземат мерки и ще изпратят архитекти, които да направят схема на местата, която схема да се одобри на Експертен съвет и да бъдат поставени скоби на „Община Пловдив”, които да бъдат отдадени под наем на живущите в района.

Месеци по-късно читателите ни отново се обръщат към нас, твърдейки че до този момент нищо не се е променило. Хората, които са поставили скобите и са начертали паркоместата продължават да си паркират и „никой не ги пипа”, споделиха те.

По този повод отново се обърнахме към кмета на района, който заяви, че по данни на кадастралната карта въпросният терен принадлежи на Община Пловдив, на ЕВН, както и на ЖСК- Южен и не става ясно какво е отстъпеното право за ползване.

„Данните показват, че част от собствениците на имота имат отстъпено право за ползване на паркоместа, но нямам информация кои са те”, коментира Язов.

Той увери, че ще изпрати официално запитване до общинска собственост за относителното разположение на идеалните части на имота, за да стане ясно дали всъщност тези места са незаконно използвани от част от жителите на кооперацията.