Нарушения са били открити в УМБАЛ "Пловдив". „Община Пловдив актува целия имот на болницата от 89 декара като своя  собственост, въпреки че е държавен. 10 години различните ръководства на здравното заведение не предприемат действия по този казус, въпреки че има много писма от здравното министерство", заяви началникът на кабинета и председател на Надзорния съвет на Здравната каса доц. Васил Пандов, предаде "24 часа". 

Той поясни, че едва сега при изтичане на давностния срок са предприети действия за защита на имота, на който се намира и самото лечебно заведение. Нарушения са открити в още 6 здравни заведения.

Към 31 декември миналата година общите задължения на държавните лечебни заведения за болнична помощ са в размер на 600 млн. лв., а просрочията възлизат на 113 млн. лв, заяви здравният министър Асена Сербезова, която техен принципал. 

Тя добави, че за изминалите 6 месеца Инспекторатът на МЗ е извършил 64 проверки, за сравнение за цялата 2021 г. проверките са били 61. 

Министър Сербезова разкри задълженията на болницитеЗа изминалите шест месеца от инспектората на здравното министерство са извършени 64 проверки