Към 31 март 2022 г. на база на междинни финансови отчети общите задължения на държавните болници са 600 млн. лв., а просрочените задължения са 113 млн. лв., съобщи на пресконференция министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова.

За изминалите шест месеца от инспектората на здравното министерство са извършени 64 проверки. Всички лечебни заведения са представили бизнес програми за предстоящите три години, а ние сме одобрили три от тях, допълни тя. В някои болници проверките продължават.

Резултатите от проверките в някои болници са предоставени на Агенцията за държавна финансова инспекция, на ДАНС, на прокуратурата, на КПКОНПИ и др., каза началникът на кабинета на министъра на здравеопазването доц. Васил Пандов. Проблемът за разходването на публичните средства в здравеопазването, които за тази година са 7 млрд. лева, е особено чувствителен, защото става дума за финансиране на здравеопазването с нашите вноски, допълни той.

Данните показват, че една болница е ефективна, когато има използваемост на леглата, каза зам.-министърът на здравеопазването Петър Грибнев, цитиран от БТА и БНТ. По думите му болниците, в които има под 50 на сто използваемост на леглата, трупат задължения. Предприели сме мерки за актуализиране на Националната здравна карта, за да определим как и къде да оптимизираме дейността на болниците, допълни той.