Започна поетапното зарибяване на река Девинска днес. В 8:30 часа тази сутрин над 500 броя (над 100 кг.) балканска пъстърва бяха пуснати във водите на градската част на река Девинска. С това зоната „Хвани-пусни“ отново е отворена за любителите на спортния риболов. Това е първият етап от планираното зарибяване, като на следващ етап се предвижда в реката да бъде пусната още 200 кг. риба.

Екипът на „Девин“ ЕАД участва в подготовката на реката за процеса и в проследяването на състоянието на водите с оглед годността за зарибяване и осигурява финансирането на акцията. Продължаваме активна работа с всички институции-партньори – РИОСВ – Смолян, Община Девин и СЛР „Ловно-рибарско дружество“ – гр. Девин. Все още се очакват резултатите от стартиралите вътрешни и външни проверки за причините и щетите.

Припомняме, че компанията за бутилиране на вода „Девин” излезе със становище след като в петък стана ясно, че има замърсяване на река Девинска и стотици измрели риби в нея. Както TrafficNews писа на място бяха от ловно-рибарското  дружество, което  първи забелязали за проблема. Проверка бе направена и от РИСОВ – Смолян. Те  констатираха, че причината за замърсяването е подмяна на помпи, в следствие на което отпадъчните води от дейността на предприятието не се изпомпват до канализационната мрежа на град Девин.

От компанията заявиха, че са взели незабавни действия за отстраняването на аварията в петък и същата е отстранена своевременно.

Прокуратурата в Смолян пък образува досъдебно производство заради замърсяването на реката, което се случи преди дни. Заради неправилно заустване на тръба, течности от завода за бутилиране на минерална вода „Девин“ бе допуснат разлив. Това причини измиране на част от популацията на пъстърва в риболовния участък.

Прокуратурата разследва замърсяването на реката в Девин, заради което измряха стотици рибиНазначени са експертизи на проби от водата