Прокуратурата в Смолян е образувала досъдебно производство заради замърсяването на река Девинска, което се случи преди дни. Заради неправилно заустване ан тръба, течности от завода за бутилиране на минерална вода „Девин“ бе допуснат разлив. Това причини измиране на част от популацията на пъстърва в риболовния участък.

Районната прокуратура ще разследва за престъпление по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс /който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, води и с това ги направи опасни за хора или животни/, който предвижда лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.

Част от пъстървата в р. Девин измря заради замърсяване, дошло от завода за бутилиране на водаРИОСВ-Смолян е установило незаконно заустена тръба

 До момента са проведени действия по разследването - оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели по случая, назначени са необходимите експертизи на взетите проби от водата и др.

Припомняме, че на 4 август граждани подадоха сигнал за открита мъртва риба по течението на река Девинска в района на гр. Девин и необичайно запенване на водата. На място бе изпратена дежурна оперативна група от РУ – Девин, служители на РИОСВ-Смолян, БАБХ и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Направен бе лабораторен анализ на водата, който установи изпускане на отпадъчни води. Причината е подмяна на помпи, в следствие на което течности от дейността на предприятието не се изпомпват до канализационната мрежа Девин, а са изпуснати във водите на реката. Вчера от предприятието поеха отговорност за случилото се. Заявиха, че съжаляват за инцидента и са в активна комуникация с институциите.

Компанията „Девин” призна вина за замърсяването на реката и измрялата риба