Запечатват бензиностанцията „Вип Ойл „ в Калековец, която бе ударена при съвместна акция на НАП, МВР и ДАМТН през октомври миналата година. Това реши Административен съд, пред който собствениците на  фирмата „Фул Гардън”ЕООД са обжалвали решението на Районен съд, с което се потвърждава принудителната мярка на НАП.

Припомняме, че множество нарушения бяха открити при проверките на бензиностанцията в Калековец, ударена на 21 октомври при съвместна акция на НАП и МВР. Обектът е определен след извършването на системен вътрешен анализ. В бензиностанцията е установена цикличност в неиздаване на фискални бонове в часовия диапазон от 11.00 до 17.00 часа. Това е провокирало проверката, информират от НАП

На място бе констатирано манипулиране на електронната система с фискална памет, което не позволява отчитането на продаваните горива. На всички налични колонки в обекта е установено наличието на допълнителен модул, който възпрепятства изпращането на данни към касовия апарат за извършените продажби на горива. В хода на проверката са установени и допълнителни съдове за газ пропан-бутан и за течни горива, които не са включени към състава на ЕСПФ, по този начин НАП не получава информация за движението на горива в съответните съдове. 

Акцията в Калековец започнала заради неиздаване на касови боновеВ бензиностанцията са открити множество нарушения

Пред Административен съд  фирмата „Фул Гардън”ЕООД е посочила, че актът е незаконен, а случаят може да се отнесе в графата за маловажност. Твърди се още, че заповедта е издадена при съществено нарушение на административнопроизводствените правила. В жалбата се казва още, че неиздаването на касова бележка се дължи и на неправилното боравене с пистолетите за зареждане на гориво от страна на проверяващите. 

Магистратите обаче посякоха мераците на дружеството. Оказва се, че по време на проверката са установени само 20 лева оборот. Според анализа на НАП обаче, продадените горива са били на стойност 940,89 лева.

В мотивите на Административен съд са налице сериозни нарушения на закона за данък добавена стойност.

Това съвсем не е първата санкция за фирмата, която стопанисва обекта. Миналата година тя бе ударена с 50 000 лв. Собствениците обаче успели да отърват санкцията, след като казусът стигнал до съда.

Нарушението, за което е била санкционирана фирмата „Фул Гардън”ЕООД, е било извършено преди 2 години. По време на проверка през юни 2018 година от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор установили, че дизеловото гориво, предлагано в обекта, е със съдържание на метилови естери и мастни киселини под минималното, определено в закона. За установеното нарушение бил съставен акт, а впоследствие – и наказателно постановление. Размерът на глобата бил 50 000 лв.

Собствениците на бензиностанцията с манипулираните колонки в Калековец отървали 50 бона глобаТова не е първото нарушение в обекта