Втората половина на май се очертава гореща - и в пряк и в преносен смисъл. На 18 май  държавата ще бъде блокирана от национален протест , в който ще се включат големите работодателски организации, голяма част от превозвачите в страната, транспортни работници, ресторантьори и др. Преговорите с правителството на този етап не дават очакваните резултати и представителите на браншовете са избрали тази форма, за да поставят исканията си. Макар и да звучи леко шизофренично, работодателските организации влязоха в ролята на синдикати и ще изведат навън голяма част от служителите в компаниите , които представляват. 

Полицаи и надзиратели съобщиха с декларация, че също не са постигнали съгласие по поставените проблеми с управляващите и ще излязат на протест. Датата все още не е уточнена. 

Ето кой и защо протестира. 

РАБОТОДАТЕЛИТЕ

Национално представителните работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара ( БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите в България (КРИБ) и Съюз за стопанска инициатива (ССИ), организират национален протест на 18 май за сигурна енергия на достъпни цени.

„Цените на горивата и електроенергията достигнаха непосилни за преобладаващата част от небитовите потребители нива. По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки изминал ден изяжда доходите на всеки български гражданин.

Държавата си позволи да третира бизнеса, от чиито данъци се издържа, като просяк, чакащ подаяния. Не държавните чиновници, а ние сме държавата! Защото държава без платежоспособен и развиващ се бизнес, без работни места и без данъци не може да съществува – крайно време е това да бъде осъзнато!

Широко прокламираните „мерки“ в подкрепа на бизнеса всъщност са в пъти по-малко от обявяваните и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни.

Бизнесът не иска помощи – бизнесът иска спокойна среда, в която сам да си изкарва парите, да поддържа работни места и да създава блага. Бизнесът иска сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подходящи мерки на това, което е надвзетото при източника - предприятията и хората”, обявяват работодателите в мотивите за свикването на националния протест.

Те припомнят, че в продължение на почти една година нито едно правителство не е чуло ясните прогнози, аргументи и предложения на бизнеса.

„Тази управленска глухота доведе икономиката ни до настоящото безизходно състояние. Тази управленска глухота води страната ни към икономическото дъно, откъдето трудно ще можем да се оттласнем, ако продължаваме да летим надолу с тези страшни темпове”, казват още работодателите.

Те настояват за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от свръхпечалбите на производителите на енергия.

Друго настояване е разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с “Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета.

Работодателските организации искат разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени.

И последно, но не на последно място, те настояват за програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

В случай на неизпълнение на горните искания, работодателските организации ще поискат оставката на правителството.

Те казват, че протестът им не е политически, а за спасяване на българската икономика, за прогнозируемост и конкурентоспособност, за спасяване на работните места и доходите, за намаляване на темповете на инфлацията и за спиране на обедняването на нацията.

 ПРЕВОЗВАЧИТЕ

Заради проваления диалог с правителството автобусните превозвачи излизат отново на протест.

"На 18 май сме обявили спиране на целия автобусен транспорт в страната и блокиране на абсолютно всички транспортни връзки. Това не може да продължава - администрацията да се подиграва с нас", обяви Магдалена Милтенова, председател Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Конфедерацията и други браншови организации на превозвачите напуснаха среща с премиера Кирил Петков и министри, обидени от думи на министър-председателя.

"В крайна сметка излезе една истина, ние не сме били на тайна среща, няма нищо тайно и нищо лично", коментира Милтенова. От думите й стана ясно, че записът е направен и предоставен от хора от Министерския съвет.

Милтенова напомни и какво са исканията на превозвачите: намаляване на цената на горивата посредством премахването на биодобавката и намаляване на акциза; изплащане на обещаните субсидии на превозвачите и обхватът на тол системата да не се разширява. "Искаме компетентен министър. Искаме министър, който милее за автобусния бранш, не министър, който напада автобусния бранш, не е министър, който напада превозвачите, които осигуряват 20% от брутния вътрешен продукт", допълни председателката на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Те ще направят отстъпка само за началото на протеста, за да дадат възможност на учениците да се явят навреме на матурите. 

 

СТОЛИЧЕН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

На протест на 18 май излизат работещите в Столичния градски транспорт, заради притеснение, че може да останат без заплати.

Причината - кризата с цените на горива и енергоносители. Заявката е за 18 хиляди души и 200 автобуса. Най-вероятно този месец служителите няма да получат заплати. Става дума за хиляди работници. От Столичната община казват, че скокът в цените на горивата и COVID пандемията са основната причина служителите на градския транспорт да не получат заплати. Апелират държавата да помогне с финансови средства. 

 

РЕСТОРАНТЬОРИ

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се включват като съорганизатори на протеста, организиран от работодателските организации на 18 май. 

"Като български предприемачи, ние сме сериозно засегнати от серията кризи, които ни връхлитат и страдаме от липсата на диалог с настоящото правителство. Призоваваме всички свои членове активно да се включат в организацията и да защитят своите права и интереси с цел икономическото оцеляване на бранша и запазване на работните места и стопанските субекти", се казва в позицията им до медиите.

"Точно 7 месеца след националния протест на 19.10.2021 г. промяна в енергийната сигурност не само че няма, но ситуацията е още по-влошена и влошаваща се", подчертават от СЗБ и БАЗ.

 Ресторантьорите имат следните искания:

1.    Удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от свръхпечалбите на производителите на енергия.
2.    Разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с “Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета.
3.    Разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени.
4.    Програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

В случай на неизпълнение на горните искания те ще настояват правителството да подаде оставка.

ПОЛИЦАИ И НАДЗИРАТЕЛИ

С мотив, че не са доволни от предложените реформи и увеличението на заплатите, полицаи и надзирателите от затворите отново излизат на протест.

В съобщение до медиите от синдикалната федерация на служителите в МВР и синдиката на служителите в затворите пише, че организациите не приемат начина на провеждане на социален диалог в МВР, тъй като в него сериозно е подценен съгласувателният и консултативен характер на подобна комуникация, като тя е сведена до съобщаване на проекти за решения.

От двата синдиката отчитат като незадоволително изпълнението на поетите ангажименти и изразяват разочарование от продължаващата липса на дефинирани политики, както и конкретни мерки и инструментите за тяхното реализиране от страна на Министерството на правосъдието (МП).

Неприемливо и напълно неоснователно е да се очаква подкрепата ни за каквито и да е промени в Сектор "Сигурност" в момент на абсолютна незаинтересованост от представителите на законодателната и изпълнителната власт и на фона на липсваща  комуникация с представители на синдикалните организации в МВР и МП, пише още в позицията. Двата синдиката искат по-широка политическа, обществена и професионална дискусия по темите, които засягат реформирането на сектора. 

Немислимо е да подкрепим планирани промени при отсъствието на гаранции за гарантиране на достойно място на служителите в МВР и МВР  и техните представители.  Невъзможно е да се съгласим с промени, които не поставят гражданите в центъра на системата за сигурност, казват в позицията си синдикатите.

 

На този етап няма признаци правителството да промени позицията си. Управляващите коментират, че протестите са политически и опит да им бъдат извити ръцете.