Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ се сезира по сигнал от TrafficNews.bg за замътване на река Марица в района на Пловдив. Експерти от басейновата дирекция съвместно с Регионалните лаборатории към ИАОС в Пловдив и Пазарджик и Регионалната инспекция по околна среда и води – Пазарджик обследваха различни участъци на река Марица до вливането на притока й р. Луда Яна край село Огняново, община Пазарджик.

Установено е, че водата е мътна и кална с жълтеникаво-кафяв цвят. Водното ниво на реката е значително повишено. С дрон е заснето мястото на вливането на двете реки. От заснемането се вижда, че мътните води са сформирани във водосбора на река Луда Яна. Не е констатирано нерегламентирано отвеждане на отпадъчни води. БДИБР е отправила запитване към Националния институт по метеорология и хидрология за получаване на релевантна информация за количеството и интензитета на валежите от последните две денонощия, които могат да са причина за потъмняването на водите на река Марица. Взети са водни проби от няколко пункта за лабораторно изследване по показатели за биогени и метали. Резултатите ще бъдат оповестени след приключване на изследването.

Какво тече по река Марица под тепетата? Институциите също не знаят СНИМКИКал или фекални води текат в коритото, разпоредиха проверка