Всички ученици в Пловдив и областта се връщат в клас от 21 февруари. От тази дата се възстановява и плановият прием на операции. От 18-и пък отпада ограничението за работно време на заведенията и всички търговски обекти. Остава обаче в сила мярката за 50% капацитет и придружители на лица под 18 години. Това реши днес на свое заседание Областният оперативен щаб в Пловдив.

Щабът оповести още, че наблюдава положителна тенденция за спад на детската заболеваемост. Част от свободните терапевтични легла за деца ще бъдат пренасочени за възрастни.

Ако мерките се спазват, се очаква низходящата тенденция да продължи. Ако това е така, другата седмица отново ще свикаме щаб, след който могат да отпаднат и другите две ограничителни мерки”, каза областният управител Йордан Иванов.

Той коментира още, че 68 на 100 е процентът на заетите терапевтични легла за възрастни, а под 52% е броят на заетите интензивни.

„Можем да обърнем тенденцията, стига разписаните мерки за ограничение на COVID-19 да се спазват. Ако обаче имунизацията върви със същите темпове, това не говори добре за пловдивчани”, заяви директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева. Тя уточни, че по последни данни броят на новозаразените надвишава този на нововаксинираните. Директорката на РЗИ заяви още, че проверките по барове и нощни заведения ще продължат и обобщи, че до момента проверяващите наблюдават спазване на рестрикциите. В редки случаи има санкции. Инспекторите са издали няколко предписания и 4 акта за установени административни нарушения.

По отношение на учениците бе коментирано, че тестването ще продължава в зависимост от заболеваемостта и според Националния план за справяне с пандемията. Остава ограничението за занятия по интереси.